Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Siste bilde med Gaddafi

Posted by Tarud den 23.10.2011

Etter at Gaddafi ble tatt til fange, ble han lynsjet av opprørene. Hans lik ble deretter oppbevart i et lagerrom for kjøtt.  Mange libyere står nå i kø foran kjøttlageret for å se diktatoren for siste gang, og for å bli fotografert med liket.  Det er ikke mange måneder siden de samme folkene hyllet diktatoren som har styrt Libya i 42 år.

Dette viser ikke bare Libyerne sin skiftende lojalitet, men også noe av den arabiske mentaliteten.  “Menneskerettigheter” er et begrep som oppfattes ganske annerledes i de arabiske landene enn det vi har vant til i vesten.  Det samme gjelder “demokrati”.

Om det er noen som tror på at det kommer demokrati til Libya etter Gaddafi styret  – må de tro om igjen.

Hva har dette å gjør med Israel?
Den arabiske tradisjonen og grunnverdiene har mye å gjøre med konflikten mellom araberne/palestinere og Israel.  Og det er det som er så vanskelig for oss nordmann å forstå.  Kan du tenke deg jøder som lynsjer sine tidligere leder, eller som står i kø for å bli fotografert med et blodig lik? – selvfølgelig ikke!  Og hvorfor det? – fordi jødene i Israel (og ellers i verden) har omtrent samme grunnverdier (menneskerettigheter, demokrati, moral osv.) som vi i vesten.

Konflikten i Midtøsten handler hovedsakelig IKKE om et lite landområde, men om grunnverdiene til folket som bor der.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s