Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Fredsforskning med lange pasninger…

Posted by Tarud den 15.02.2012

Von-der Lippe er forferdet

Von-der Lippe er forferdet

Norge, er som kjent, verdensmester i idretten FRED.  Tusenvis av nordmenn arbeider med ”fredsforskning” i forskningsinstitusjoner, organisasjoner, departementer, stiftelser og foreninger.  Mange av disse er relatert til konflikten mellom Israel og arabere/palestinere.  Men hva gjør slike forskere når det er lite å forske på?  Norsk idrettssosiolog og feminist Gerd von der Lippe, som ser på seg selv også som en fredsaktivist, fant svaret – forskning på fotball i Gaza.

Det som vekket idrettssosiologens interesse for Gaza, i følge Morgenbladet, var den israelske militæroperasjonen mot Hamas i januar 2009.  Fredsaktivisten var forståelig nok forferdet av det faktum at Israel slo tilbake mot den palestinske terroren fra Gaza, og bestemte seg for å gjøre noe med dette.  Å forske på kvinners levekår i Gaza var et naturlig tema, og fotball er en idrett med bred oppslutning.  Riktig nok får ikke kvinner i Gaza lov til å spille fotball eller delta i annen idrett (Sharialoven), men en slik bagatell skal ikke hindre en ivrig fredsforsker som Von-der Lippe.

Derfor reiste hun til Gaza for å forske på fotball der.  Hun intervjuet 21 fotballspilere og kom med oppsiktsvekkende oppdagelser.  Nei, her snakker vi ikke om analyse av ballføring, pasninger eller heading; og heller ikke om treningsrutinene eller spillestrategi i palestinske fotball.  Von-der Lippe var også uinteressert i å analysere hvordan det muslimske regimet i Gaza påvirker prestasjonen på fotballbanen eller rekrutering til idretten.  Feministen Von-der Lippe viste ikke noen interesse for å undersøke levekårene til jentene i Gazastripen og mulighetene de har under den strenge muslimske loven.

Foreløpige ”funn” som hun presenterte på Litteraturhuset i Oslo 5. februar 2012 viste at Von-der Lippe var mest opptatt av problemene som fotballspillere, som velger å reise via Israel, får.  Det var sjokkerende for henne å oppdage at mennesker som kommer inn til Israel fra et fiendtlig område blir sikkerhetssjekket.  Naturlig nok vekte disse sensasjonelle funn en kraftig reaksjon i det internasjonal- og norske fotballmiljøet.  Mange spør seg selv om fotball har noe fremtid i det helle tatt når en fotballspiller må vise sitt pass ved en grenseovergang!

Hovedbudskapet er klart og stemmer med de uskrevne reglene til norske fredsforskere – jødene (i Israel) er alltid skyldig, uansett hva arabere gjør!   Bekreftelse på dette budskapet kom også fra den profilerte antisemitten Ilan Pappe som deltok på møtet i Litteraturhuset.

Et naturlig neste trinn for Von-der Lippe banebrytendearbeid kan bli å stifte et nytt forskningssenter som skal konsentrere seg om forskning på reisemønster til palestinske fotballspillere.  Reiser de alene eller i par?  Kjører de bil eller tar de ofte fly?  Til hvilke byer eller land reiser de mest, og ikke minst, hva kjøper de i tollfri butikkene! Den norske staten vil uten tvil fullfinansiere en slik viktig institusjon, og jeg har allerede tenkt på et navn for den – «Vonder Senter for Fred».

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s