Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Søt dessert til frokost?

Posted by Tarud den 20.02.2012

Muffins til frokost?

Israel er en gigant innen vitenskapelig forskning og i de siste årene har flere israelske forskere fått Nobelpris for sine oppdagelser. Likevel vekker den siste oppdagelsen som ble gjort av forskere fra Wolfson Medical Center og Tel-Aviv University, et internasjonalt oppstyr.

En ny israelsk studie viser et oppmuntrende funn for kake og sjokolade elskere: En søt dessert til frokost kan faktisk hjelpe folk på diett til et vekttap.  Om morgen, når kroppens stoffskifte er raskere, kan et økt forbruk av søtsaker redusere appetitten for søtsaker resten av dagen.

193 overvektige voksne israelere deltok på forsøket.  Alle fikk en diett med like mange kalorier: mennene spiste 1600 kalorier og kvinnene 1400 kalorier pr dag.  Deltakerne ble delt i 2 grupper, den ene fikk en frokost bestående av 600 kalorier som også inkluderte  søtsaker – en sjokolade bar, sjokolade mousse, kake eller en smultring.  Den andre gruppen fikk en lav-karbohydrat diett frokost med 300 kalorier.

Etter 16 uker med diett, var det gjennomsnittlige vekttapet til deltakerne i lavkarbo-gruppen 15,1 kg, mens dessert-gruppen tapte i gjennomsnitt 13,5 kg.   Etter enda 16 uker med samme diett, la deltakerne i lavkarbo-gruppen på seg 11,6 kg, mens de som spise noe søtt om morgenen hadde gått ned ytterlige 6,9 kg.    Resultatet ved slutten av forsøket (32 uker) viste at deltakerne i dessert-gruppen hadde gått ned i vekt i gjennomsnitt 18,8 kg mer enn de i den lavkarbo-gruppen.

Funnet ble publisert i tidsskriftet Steroides i desember 2011.  Forskerne, ledet av professor Daniela Jakubowicz, fastslår at karbohydrater til frokost hjelper kroppen å takle vekttap og forbedrer effektiviteten av vektreduksjonsdietter over tid.  «For å oppnå langsiktig vekttap, når man skal avgjøre måltider og deres innhold, bør man ta hensyn til de kompenserende mekanismer som oppmuntrer vektøkning etter en diett,» konkluderer forskerne.

Har dette noe med palestinere å gjøre?…egentlig ikke, men likevel vil det ikke overaske meg hvis den palestinske helseministeren Fathi Abu Moghli (som har vært på besøk i Norge for noen dager siden) kommer med noe slik: “sjokoladekake til frokost er en gammel palestinsk oppskrift som praktiseres av palestinerne fra uminnelige tider”.  Og Kristin Halvorsen vil sannsynligvis komme med følgende “SV ser på den israelske påstanden som en avledning av oppmerksomheten fra okkupasjonen…”.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s