Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Norske-samisk delegasjon i Israel

Posted by Tarud den 25.02.2012

Tre representanter for samene fra Nord-Norge var i Israel i noen dager for å lære metoder som kan hjelpe med undervisning og gjenoppliving av det samiske språket.  Israel er kjent for sin unike erfaring med gjenoppliving av et dødt språk – hebraisk.

Til slutten av det 19. århundre var hebraisk en nesten død språk som ble ikke brukt i dagligdags i nesten to tusen år.  De sionistiske jødene som kom til Palestina snakket jiddisch, russisk, tysk og andre europeiske språk, men likevel ønsket de å ta i bruk igjen sitt gamlt språk – hebraisk, som har sitt tre tusen års historie i landet.  I dag bruker millioner av mennesker hebraisk i dagligdags og det moderne språket brukes også i vitenskap og kultur, hovedsakelig i Israel men også i USA og andre land.

Tvunget norskundervisning har presset ut det eldgammelt samiske språket som i dag appellerer ikke lenge til ungdommer og forsvinner fort.  Mange samer føler at samiskundervisningen i det norskspråklige samfunnet fungerer ikke.  Fylkesmannen i Nordland har satt i gang et prosjekt med å få den israelsk Ulpan-metoden tilpasset til samisk opplæring.

Den norske-samisk delegasjonen kom til The Hebrew University of Jerusalem for å lære av erfaringen som israelere har med undervisningteknikk i en Ulpan for barn og voksne som snakker fremmede språk.  Målet er å anvende tilsvarende metoder i prosessen med å revitalisere og modernisere det samiske språket slik at vi kan overføre det til fremtidige generasjoner.

De tre møtte universitetets president Professor Menachem Ben-Sasson som ønsket dem lykke til i sin kamp for å revitalisere sitt språk, og fortalte dem at for hundre år siden trodde kun få at det var mulig å gjenopplive det hebraiske språket, men historien har vist at dette er mulig.

Gruppen ble ledet av Kevin Johansen, og de to andre var Nils Ante Eira og Lars-Joav Halonen, tilknyttet språksentret i Lavangen kommune.   I dag er det bare få samer som kommuniserer på samisk, og vårt mål er å endre situasjonen sier Johansen som tilfører » Vi har en drøm om å gjenopplive det samiske språket og å gjør det igjen til det viktigste språket i nordområdene”.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s