Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Palestinere på tollkontroll-kurs i Israel

Posted by Tarud den 02.08.2012

Kun i Israel er dette mulig: mens Hamas i Gaza kaller for ødeleggelse av staten Israel, og de palestinske myndighetene på Vestbredden gjør alt de kan for internasjonal isolasjon av Israel, har 26 palestinere fra Gaza og Vestbredden gjennomførte et kurs i tollkontroll i Israel.

Det er Høyskole for Forretningsvirksomhet i samarbeid med det Israelske Tollvesenet som arrangerer kurset.  Kurset finansieres av den amerikansk organisasjon USAID, og deltakerne er palestinske foretningsfolk som arbeider med import og eksport.  Kurset består av 189 timer undervisning.  Den teoretiske delen av undervisningen gjelder internasjonale og israelske lover og regler samt tollavtaler og forsikringsregler.

Kurset varte i et halvt år og pågikk for det meste i øst-Jerusalem.  Studentene besøkte tollstasjoner på flyplasser, sjøporter og grenseoverganger, og så på fortollingsarbeidet. Blant foredragsholdere var det akademikere, ledere fra det israelske tollvesenet, handelsdepartementet og produkttesting og sertifiserings myndigheter.

Det er første gang palestinere deltar på et slik kurs, og mening er å hjelpe palestinere til å operere mer selvstendig og profesjonelt på dette område, noe som også vil gjøre samarbeid med Israel enklere.

Tradisjonstro har israelske og palestinske media ganske forskjellige beskrivelse av kurset:  Fra israelsk Arutz 7 og fra palestinsk Maan.

Reklamer

2 kommentar to “Palestinere på tollkontroll-kurs i Israel”

 1. Admin said

  Artikkelen oser over av fordommer og usannheter.
  Du må vite at palestinerne ikke selv håndterer tollavgifter på varer som kommer inn til dem. Les om Paris Protocol fra 1994. For dersom palestinerne selv håndterer dette, vil det skape en økonomisk grense mellom Israel og Palestina, noe som igjen vil styrke palestinernes argument om selvstendighet. Israel nærmest tvang palestinerne til å skrive under på paris Protocol i 1994, hvis ikke truet de med å nekte palestinske arbeidere å jobbe i Israel, noe som ville vært dramatisk for mange av de som jobber over grensen.

  Så ditt argument om at dette skal hjelpe palestinerne med å operere «selvstendig» er lite gjennomtenkt, når det ikke finnes noe slik selvstendighet. Uansett om palestinerne importerer varer, er det Israel som får tollavgiftene for seg selv….

  • Tarud said

   Hvilke usannheter mener du jeg har skrevet?

   Artikkelen viser at samarbeid mellom Israel og palestinere eksisterer og begge sidene har fordel av et slikt samarbeid. Fortolling av varer som importeres til de palestinske områdene skjer delvis av Israel og delvis av palestinere selv i henhold til Gaza-Jeriko avtalen fra 1994 (Paris protokoll). Tollavgifter som Israel krever overføres til de palestinske myndighetene. Det er palestinere selv som setter reglene og gir lisenser for import av varer inn til de palestinske områdene (område A og B).

   Største delen av den palestinsk handel er med Israel. For en måned siden skrev den palestinske statsministeren Salam Fayyad og den israelske finansministeren Yuval Steinitz under en avtale om å bedre ordningene som regulerer handel mellom Israel og de palestinske områder, samt Israels innkreving av skatter og avgifter på vegne av Den palestinske selvstyremyndigheten.

   Til tross for en betydelig fremskritt så er den palestinske økonomien basert fremdeles på tigging av penger fra andre land, inkludert Norge. På den ene siden hjelper Israel palestinere med å utvikle sin økonomi, men på den andre siden hemmer palestinsk terrorisme og israelsk militær kontroll på område B og C en slik utvikling.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s