Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Israelsk-norsk samarbeid – på Mars

Posted by Tarud den 23.08.2012

Mandag 6. august 2012 landet det amerikansk ubemannede vitenskapelig laboratorieumfartøyet Curiosity på den “røde planeten” Mars.  Planeten er oppkalt etter den romerske krigsguden Mars, men for en periode på ett marsår (686 dager) skal et norsk og et israelsk instrument samarbeide for å analysere innhold i jordsmonnet på denne planeten.

Curiosity har forskjellige instrumenter om bord som skal analysere atmosfæren og mineralene på den røde planeten, og prøve å finne ut om det eksisterer forhold som kan tyde på mulighet for tidligere eller nåværende liv på planeten.  Eller med andre ord – hvor er marsboerne?

Instrumentene som er ombord ble valgt etter omfattende testing og måtte tåle ekstreme forhold som en romfartsreise og opphold på Mars innebærer. Mars er en steinplanet med en atmosfære som hovedsakelig består av CO2 og temperaturer som varierer fra -143°C til +35°C .  Et av hovedinstrumentene på Curiosity heter CheMin (Chemistry & Mineralogy X-Ray Diffraction Instrument), det skal identifisere og måle de forskjellige mineralene på Mars.  Analysen pågår ved at en robotarm henter en prøve fra jordsmonnet (eller marsmonnet…).  Prøven blir bestålt med en tynn røntgenstråle.  En spesiell røntgenfølsom digitaldetektor fanger opp og identifiserer grunnstoffene i prøven.  Denne spesielle detektoren må ha stabil lav temperatur for å kunne identifisere stoffene, og det er her kommer Israel inn i bildet. 

 

Kjøleenheten til CheMin heter RICOR K508 og ble utviklet og produsert i den høyteknologiske fabrikken RICOR Systems Ltd. som befinner seg ved kibbutz Ein Harod i Israel.  Kjøleenheten sørger for en stabil temperatur på -100°C når CheMin analyserer prøvene.  NASA krever den ypperste kvalitet fra sine leverandører og valgte RICOR K508 på grunn av den lille størrelsen (7x6x11cm), høy kjølekapasitet, lavt strømforbruk og pålitelighet som er godt dokumentert via mange års erfaring fra romferd og bruk på andre applikasjoner.

RICOR er den største produsenten i verden av slike små kryogeniske kjøleenheter.  Disse brukes ofte i avanserte våpensystem og på satellitter.  Medlemmene i kibbutz Ein Harod er stolte over bragden, og salgssjefen til RICOR, Yoav Zur, sier på et intervju til den israelske radioen at frivillige Ricor ingeniører står i kø for å reise på serviceoppdrag for å vedlikeholde den RICOR K508 enheten 🙂  For de som er interessert på å kjøle ned mikroprosessoren i sin PC til lave temperaturer så er prisen på en K508 ca. 110 000 kr.

Men også Norge er representert på Curiosity.  Horton bedriften Memscap AS leverte en sensor som detekterer partialtrykk av gassene fra innhentet jordsmonn.

Siste nytt fra det israelsk-norsk samarbeidet på Mars kan du se på Nasa hjemmeside.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s