Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Flyktninger klasse A og klasse B

Posted by Tarud den 04.09.2012

I de siste hundre årene har det oppstått mange situasjoner hvor grupper av mennesker måtte flykte fra hjemmene sine på grunn av krig eller andre kriser.

Antall flyktninger i disse årene har vært langt over 100 millioner.  En del av dem har reist tilbake til hjemmene sine, mens andre har bosatt seg i andre land eller andre deler av landet.   I dag er det 40 millioner mennesker som kan defineres som flyktninger.  Verdenssamfunnet hjelper i forskjellig grad til disse flyktningene. 

Her er beskrivelse av tre av de flyktningsgruppene og hjelpen de har fått:

Gruppe A bestod av ca. 500 000 mennesker som flyktet i 1948 fra hjemmene sine på grunn av en krig (som de selv har startet) for 64 år siden.  I dag er det fremdeles ca. 10 000 av dem som bevares i flyktningleirer.  For å hjelpe flyktningene i gruppe A har FN opprettet en egen organisasjon.  Organisasjonen opererer fra 900 senter i forskjellige land og har 700 egne skoler.  Den har et årlig budsjett på 5,7 milliarder kr og har i dag ca. 30 000 ansatte.

Gruppe B bestod av ca. 800 000 mennesker som måtte flyktet på grunn av forfølgelser i årene etter gruppe A.  FN har ikke opprettet egen organisasjon for å hjelpe disse flyktninger.  Ingen spesielle FN hjelpesenter.  Ingen dedikerte FN ansatte som arbeider med nødhjelpen og ingen budsjett for disse menneskene.  Flyktningene fikk kun hjelp fra noen private og statlige hjelpeorganisasjoner.

Gruppe C består av ca. 5 millioner mennesker som flyktet fra en pågående borgerkrig i landet.   Tre millioner har flyktet til nabolandene, mens de andre er flyktninger i eget land.  FN har ikke opprettet egen organisasjon for å hjelpe disse flyktninger og har heller ikke et eget budsjett for nødhjelp.  Flyktningene får tilfeldig hjelp fra forskjellige private og statlige hjelpeorganisasjoner i landet og i nabolandene.

Og her kommer de vanskelige spørsmålene:

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s