Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Bjørnsonpris på ville veier

Posted by Tarud den 28.10.2012

Det er flere som har prøvd å spenne Bjørnstjerne Bjørnson for sin politiske vogn. Sist i rekken er en liten forening i Molde som kaller seg Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet.  «Akademiet», som ikke har noe med undervisning eller forskning å gjøre, har tildelt Bjørnsonprisen for 2012 til tre “fredsaktivister” fra Midtøsten.  En av disse er den israelske militærnekteren David Zonsheine som er en av grunnleggerne av organisasjonen Ometz Lesarev, en israelske organisasjon som oppfordrer israelske soldater til å nekte å tjenestegjøre i Judea og Samaria. 

Begrunnelsen for denne selektive pasifismen er  påståtte brudd på palestinernes rettigheter.  Under europeiske forhold ville en slik organisasjon ha fortjent anerkjennelse for sin innsats, men forholdet mellom staten Israel og dens arabiske naboer er ganske annerledes enn de fredelige forhold som eksisterer i Europa. 64 år etter statens etablering kjemper Israel fremdeles for sin eksistens som en demokratisk jødisk stat.  Under umulige forhold prøver Israel både å forsvare sine innbyggere mot krig og terror og samtidig ta hensyn til sine fienders menneskerettigheter; rettigheter som fiendene selv ikke tar noe hensyn til.  Under slike forhold er en slik oppgave umulig å gjennomføre hundre prosent, og ingen land i verden har noen gang greid det bedre enn det Israel gjør.

For mange menneskerettighetsaktivister, både i Israel og i andre land, er “menneskerettigheter” et relativ begrep.  Den gjelder kun for arabere som lever under Israelsk kontroll, men gjelder overhode ikke for mange millioner mennesker som lever under palestinsk/arabisk/muslimsk styre.   Disse aktivistene og organisasjonene forventer at staten Israel skal oppføre seg som om den befinner seg midt i Europa og ikke i Midtøsten.   Fredsaktivistene ser bort fra virkeligheten hvor Israel lever under konstant krigstrussel og daglige terrorangrep, og de tror at hvis jødene i Israel skule late som om det er fred, så ville det bli fred.   Israels statsminister Benjamin Netanyahu har uttrykt det slik “Hvis araberne hadde lagt ned sine våpen – så ville det bli fred.  Hvis Israel hadde lagt ned sine våpen – så ville det ikke bli noe Israel”.

Tildeling av Bjørnsonsprisen til Zonsheine for hans “fredsarbeid” er feil, ikke fordi Zonsheine ikke ønsker fred, men fordi hans løsning ikke tar hensyn til den palestinske parten som ikke anerkjenner den jødiske staten, og vil føre til mer vold.  Israel har prøvd “land mot fred” løsningen flere ganger før, og resultatet har alltid ført til mer vold.  Sist da Israel i 2005 trakk ut alle sine styrker ut av Gazastripen.  Palestinerne hadde ikke flere territorialkrav i dette området og kunne ha utviklet sitt sivile samfunn fritt.  Likevel valgte de å bruke alle sine ressurser på å intensiverte sine terrorangrep fra Gaza mot israelske byer og landsbyer i Sør-Israel.

Hvis Israel hadde trukket sine soldater ut av Vestbredden i morgen, ville dette umiddelbart ha ført til en krig på flere fronter:  En krig mellom en halv million jøder og to millioner arabere som bor i området og en borgerkrig i Israel både mellom høyre og venstre side, og mellom jødene og araberne.  Hizbollah i Libanon og Hamas i Gaza ville ikke ha sittet stille og sett på, og de ville også ha angrepet Israel.

Vestbredden (Judea og Samaria) befinner seg midt i landet.  Skal Israel gamble med sin eksistens, når all erfaring viser at å trekke sine soldater ut av dette området er det samme som selvmord?  Ville du ha begått selvmord for å tilfredsstille et krav fra en venn?  For Knut Ødegård og Bjørnson-Akademiet er ikke dette noe problem, det er ikke de selv som skal begå selvmord, de skal bare gi en pris for at andre skal gjøre det.

Og hva har prisen med Bjørnstjerne Bjørnson å gjøre?  Var han en tilhenger av pasifisme eller selvmord som en måte å løse konflikter på?  Mente han at en suveren stat ikke har rett til å forsvare sine innbyggere, eller at jødene ikke har rett til å eksistere i vår siviliserte verden?  Bjørnson-akademiet selv definerer sitt hovedformål å fremme litteratur og ytringsfrihet.   Har tildelingen av denne prisen noe med litteratur eller ytringsfrihet å gjøre?  Zonsheine er ikke noen forfatter og har ingen begrensninger for sine ytringer i Israel.  Så hvorfor får han prisen da?

 En mulig forklaring på denne merkelige pristildelingen er at Ødegård og «akademiet» rett og slett har misforstått hva Bjørnstjerne Bjørnson sto for.  En mer sannsynlig forklaring er at de prøver å (mis)bruke Bjørnsons navn for å fremme sin anti-israelske politiske agenda, slik Bjørnsonfestivalen har gjort før med den israelske spiondømte Vanunu.

Reklamer

Én kommentar to “Bjørnsonpris på ville veier”

  1. Tarud said

    Bjørnstjerne Bjørnson-«Akademiet» presenterer på sin hjemmeside en lang liste av kjente forfattere som sine medlemmer. Dette til tross for at alle disse forfattere var kun gjester på Bjørnsonfestivalen som arrangeres av Stiftelsen Bjørnsonfestivalen, og har ingenting med Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet å gjøre.

    I motsetning til mange andre foreninger i Molde får den lille foreningen («akademiet») flere hundre tusen kroner årlig som bevilgning både av Molde kommunen, av fylkeskommunen og av staten. https://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCMQFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.molde.kommune.no%2Fgetfile.aspx%2Fephdoc%2F%3Fdb%253DEPHORTE%2526ParamCount%253D2%2526UB_ID%253D13884%2526SakType%253DSaksFremlegg&ei=paKVULn3Bof14QSo4IGICw&usg=AFQjCNGWQen5WLIpIwOai9Lg24UymKihog

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s