Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Fantasistaten ”Palestina”

Posted by Tarud den 20.11.2012

Fantasy landI 1998 har lederen av den arabisk terrororganisasjonen PLO, Yasser Arafat, erklærte en uavhengig stat med navn «Palestina».  I 2012 har FN anerkjent denne ikke-eksisterende stat som en ikke-medlem observatørstat. I løpet av årene har også 137 stater anerkjent fantasistaten «Palestina». En stat som ikke har et definert område og en fungerende regjering, og som heller ikke oppfyller de grunnlegende kravene til en stat iht. folkeretten.

Kravene til en stat
Montevideo-avtalen om rett og plikter til stater (1933) er et av hoveddokumentene som definerer en stat etter folkeretten. En stat må bl.a. ha en permanent befolkning, definert landområde, en sentralmyndighet og en kapasitet til å inngå kontakt med andre stater.

Oppfyller ikke kravene
Staten ”Palestina”, som FN har anerkjent, eksisterer ikke.  Den er en fantasi, en forestilling, og ikke en virkelighet.  Arabere som bor på Judea, Samaria og Gaza kan godt kalle seg ”Palestina”, men oppfyller ikke de juridiske minima krav for en suveren stat.

To presidenter
”Palestina” har to rivaliserende presidenter.  Mahmoud Abbas utgir seg for å være president, men blir ikke anerkjent av det største politiske partiet.  Og her har Hamas loven på sin side.  Abbas ble valgt for en fireårsperiode i 2005.  I 2009 utvidet han sin presidentperiode frem til januar 2010, men dette vedtaket var i strid med palestinsk lov.  Ifølge artikkel 65 i det som ligner mest på palestinernes grunnlov (Basic Law), skulle presidenten for palestinernes lovgivende forsamling (PLC), Aziz Duwaik, ha fungert som president inntil nytt presidentvalg blir avholdt. Hamas anser Dweik som den lovlige presidenten av Palestina, og har en sterk sak rent juridisk sett.

To statsministere
“Palestina” har to rivaliserende statsministere.  Hamas avviser at Abbas hadde rett til å utpeke Salam Fayyad til statsminister i 2007, både fordi valgperioden til Abbas har utløpt, og fordi PLC ikke har gitt sitt tillitsvotum (slik artikkel 66 krever). Verken den første utnevnelsen 15. juni 2007, eller den andre 19. mai 2009, ble godkjent av PLC.  Hamas så på Ismail Haniyeh som den lovlig valgte statsministeren for PA.  Haniyeh fikk tillitsvotum fra PLC i februar 2006, men Abbas ga ham sparken 14. juni 2007, etter at Hamas gjennomførte kupp på Gaza-stripen.  Haniyeh mener oppsigelsen var et brudd på artiklene 45, 78 og 83, og hevder han fortsetter med å utøve rollen som regjeringssjef på grunnlag av artikkel 83.  Igjen er det Hamas som har loven på sin side.  I 2013 har Abbas utnevnt  Rami Hamdallah som statsminister, mens i 2017 har den muslimsk Shura rådet utnevnt igjen Ismail Haniyeh som statsminister i Gaza.

Lovgivning ute av funksjon
“Palestina” har en lovgivende forsamling som aldri møtes. Den nåværende forsamling ble valgt for fire år 25. januar 2006, men har ikke vedtatt noen lover eller avholdt noen møter siden 2007. I mellomtiden hevder Abbas sin rett til å styre landet ved presidentdekreter.

Faktum er at verken Fatah eller Hamas ønsker at PLC skal komme sammen. Hamas ønsker ikke at nye lover skal bli vedtatt mens deres flertall er utvannet.  De ønsker spesielt å unngå endringer i valgordningen, som sikret dem så overlegent flertall ved valget i 2006.  Fatah er heller ikke interessert, fordi de frykter et Hamas-dominert PLC vil sette makt bak loven og skifte ut president Abbas og statsminister Fayyad.

Ute av stand til å avholde valg
”Palestina” mangler evnen til å avholde president- og parlamentsvalg, fordi de rivaliserende palestinske gruppene ikke kan bli enige om hvordan det skal skje. Presidentens valgperiode gikk ut i januar 2009, og PLCs valgperiode gikk ut i januar 2010, men ingen av partene ønsker valg etter de valgregler som den andre parten anser som juridisk bindende.  Ingen av partene ønsker et fritt og åpent valg i de områdene som de kontrollerer, slik begge sett av valgregler krever.

Befolkningen bor i andre land
”Palestina” vil bli den eneste land i verden hvor flesteparten av sine “borgere” bor i andre land enn i de områdene som er tenkt for landet.  Og om ikke dette var nok så krever “Palestina” at 7 millioner av sine “borgere” må “vende tilbake”.  Tilbake, men ikke til et evt. nytt opprettet landet, men til nabolandet.  I tillegg er det 1,6 millioner arabere som bor i Israel og foretrekker å være borgere av Israel enn av “Palestina”.

Ikke sammenhengende landområde
Områdene som ”Palestina” skal bestå av er ikke sammenhengende.  Områdene som er under PA kontroll (iht. Oslo avtalen) på Judea og Samaria er separert fra hverandre; og avstanden til Gaza er mer enn 30 kilometer, via Israel.  Forbindelse mellom disse landområder er helt avhengig av tett samarbeid med nabolandet.  En del av områdene (i Jerusalem) er annektert av Israel og andre områder er bosatt av folk (jøder) som ønsker ikke å være en del av ”Palestina”.  I tillegg gjør flere palestinske ledere det klar at ”Palestina” endelige grenser skal omfatte hele område vest for Jordan elven.  Dvs. også området til staten Israel.

Ingen egen kultur
Arabere som blir i dag betraktet som palestinere er arabere med samme kultur som arabere i nabolandene.  Små lokale variantene har utviklet seg i de siste 50 årene, men kulturen er fremdeles hovedsaklig muslimsk-arabisk kultur og ikke en unik «palestinsk» kultur.

Interne motsetninger
Hamas og flere andre palestinske organisasjoner stiller seg tvilende til Abbas utspill i FN.  De vil heller ha “alt eller ingenting” enn å nøye seg med en slik fantasistat.  Mahmoud Abbas, som sin forgjenger Yasser Arafat, foretrekker et symbolsk vedtak i FN og internasjonal anerkjennelse, enn real forhandling, kompromiss og fred med den jødiske staten.

Etniskrensing
”Palestina” skal være en ”jøderen” stat i følge sine ledere.  Dvs. de over halv million jødene som bor i disse områder nå skal jages vek.  De muslimske- og vestlige land som støtter ”Palestina” viser ingen motstand mot en slik ”ren” stat.

Menneskerettigheter
Fatah styre på Vestbredden og Hamas i Gaza har vist i lang tid nå at deres tolkning av menneskerettigheter er nærmere Sharia loven (den muslimske loven) enn det som er vanlig i Vesten. For eksempel så har en palestinsk talsmann uttalte seg at ”Palestina vil ikke tolerere” homofile, og i Gaza blir ”praktiserende homofile” dømt til døden.  Flere homofile har søkt asyl i Israel.  Drap av jenter på grunn av ”familiens ære” er en utbredt praksis i de palestinske områdene.  Rettssystemet er politisk og religiøs styrt.  Krenkelser av menneskerettigheter er utbredt og blir ofte ikke anmeldt eller etterforsket

Økonomiskavhengighet av andre
Til tross for en betydelig vekst i palestinsk økonomien på Vestbredden står den palestinsk økonomien ikke på egne bein og er helt avhengig av ”giverlandene” (Norge inkludert), UNRWA og andre internasjonale hjelpeorganisasjoner.  ”Palestina” er også avhengig av staten Israel når det gjelder innkreving av skatter og avgifter, samt arbeidsplasser.  Flere tusen palestinere arbeider i Israel eller i Israelske bedrifter på Vestbredden.

Vil ikke ha en ”mini-Palestina”
Flere palestinske ledere er imot en palestinsk stat kun på Vestbredden og Gaza.  Sjefforhandleren Nabil Shaath sa i et intervju 13. juli 2011 at ”to stater til to folk er uakseptabelt for oss”.  Til tross for at Abbas, når han snakker til vestlige ledere, snakker om å leve i fred med nabolandet Israel, mener flere palestinere at det er uakseptabelt å ha en stat på mindre enn hele området vest for Jordan elven –  dvs. hele Israel.  Og hva med de 7 millioner jøder som bor der? – ja, de kan ”reise tilbake til Europa”.

Konklusjon
Til tross for en bred internasjonal anerkjennelse eksisterer det fremdeles ingen «Palestina» stat.  Det virker som om den eneste som forene mange av arabere som bor i disse områdene er viljen til å fortsette med kampen mot sine jødiske naboer.  Dette er en dårlig grunnlag for en statsdannelse.

 

Reklamer

6 kommentar to “Fantasistaten ”Palestina””

 1. Kit Chen said

  Gleder meg at du ser ut til være proIsraelsk, men du bruker palestina på samme måte som scandinavia, dermed blander du sammen det geografiske området med fiktivstaten Palestine / Dawat filastin.
  Det er typisk vesterlendinger det at man ikke får med seg at områder i MØ har skiftet navn og organisajon ved skiftende herskere, også typisk at nordmenn trur at navnet har vært palestina siden romerne omorganiserte og omdøpte ett område til Syria palaestina.

  • Tarud said

   Kit, Jeg bruker begrep «Palestina» (i hermetegn) ikke bare fordi dette er et geografisk område som i mange år ble kalt Palestina, men også fordi de fleste land i verden annerkjenner i dag, og bruker dette navn på en stat som ikke finnes…

 2. Gilbert said

  Du misforstår
  navnet på fantasistaten har ikke noe å gjøre med de tidligere provinsene med palæstina i navnet. Det eneste de har felles er navnelikheten. Per johan, Tore Johan, Ole Johan er ikke samme Johan. Grunnen til at det har vært flere provinser hvor endel av navnet har vært Palæstina som Syria palæstina, nexus palæstina er fordi de er forskjellige provinser. De som i dag kun bruker p»palestina» sammenblander alle de forskjellige provinsene.
  Fantasistatens navn er inspirert/stjelt fra (Bristish) Palestine (egennavn).

 3. Tarud said

  Gilbert. På norsk (og hebraisk) heter det Palestina med a. På engelsk skrives det det Palestine med e, men uttales Palestain. Arabere selv sier Filistin eller Falestin og skriver فلسطين.

 4. Gilbert said

  Det skal være en E endelse altså palestine, navnet er sjelt fra british palestine.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s