Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Israel står foran et valg

Posted by Tarud den 01.01.2013

valg222. januar 2013 skal statsborgere i Israel gå til urnene for å velge et parti med representanter som de ønsker skal sitte i Israels lovgivende generalforsamling.  Men valget handler egentlig om mye mer enn de 120 representantene i Knesset.  Valget i 2013 handler i stor grad om et veivalg og fremtiden for den jødiske staten, både politisk og sosialt.  Valget som den israelske borger skal ta stilling til er betydelig mer alvorlig enn det en norsk velger står ovenfor i et norsk valg.

5,7 millioner israelere med stemmerett, 81 % av dem jøder, kan velge mellom 34 partier.   Partiene representerer et bredt spektrum av meninger i det israelske samfunnet: jødiske nasjonalister, arabiske nasjonalister, sosialister, kapitalister, religiøse jøder, sekulære jøder og arabere, pirater, pensjonister, miljøvernere og cannabisrøykere.

Valget er vanskelig, og det er mye som står på spill.  Skal Israel fortsatt være en liberal demokratisk stat, forvandles til et jødisk teokrati eller blir til en arabisk stat?  Skal alle borgere være likestilt, eller skal jødene ha særrettigheter?  Skal Israel gå tilbake til sine sosialistiske røtter, eller utvikle videre det kapitalistiske systemet?  Skal Israel leve i fred med sine naboer, eller er staten nødt til å leve med sverdet i hånden til evig tid?

Dessverre så er det slik at fremtiden til staten Israel ikke bestemmes kun av de israelske statsborgerne.  Det er 2 betydelige eksterne faktorer som har vesentlig påvirkning på utviklingen i området. Den ene er palestinere/arabere.  Så lenge de ikke aksepterer retten som jødene har til å leve i fred i sitt eldgamle hjemland, vil Israel bli tvunget til å fortsatt satse på sitt forsvar, begrense rettighetene til de israelske arabere og presse frem et mer nasjonalistiske og religiøse samfunn.

Den andre faktoren er den internasjonale støtte til palestinere.  Så lenge terror lønner seg og palestinere får bred støtte for sin kamp, vil de fortsette å håpe på og kjempe for en stor Palestina “fra havet til elven”.  Et slikt håp, som innebærer utslettelse av staten Israel, er ikke forenelig med fred, og begrenser valgmulighetene som israelere har.

Det er også interne faktorer som påvirker utviklingen av det israelske samfunnet.  Videreføring av den positive særbehandling som de ortodokse jøder i landet får vil føre landet mer og mer i retning av et jødisk teokrati som styrer etter de religiøse jødiske lover (Halacha).  En slik stat vil ikke ha plass for et sekulært samfunn, slik som i dag, og veien til stagnasjon og isolasjon er kort.

Israels araberne kan også ha en avgjørende påvirkning.  Velger de å være israelere, vil dette styrke sjansen for fred med arabere i nabolandene.   Velger de utvikling i mer nasjonalistiske-palestinske retning, vil dette føre til enda større splittelse og mistillit fra det jødiske flertallet.

3 uker før valget er det mye som tyder på at Israel vil fortsette i samme retning staten har gått i de siste årene.  De ytre og de indre kreftene intensiverer innsatsene sine i samme retning.  En retning som kan bety vanskelige kår for demokrati, menneskerettigheter og fred både for arabere og jøder som bor i landet.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s