Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Nye muligheter til norske F-35 flyene

Posted by Tarud den 02.05.2013

F-35 1Norge har bestilt 52 jagerfly av typen F-35 fra den amerikansk produsenten Lockheed Martin.  Prisen på leveransen var opprinnelig på 62 milliarder kroner (62 000 000 000).  Nå er det likevel en åpning for Norge å få flyene billigere.

Israel Aerospace Industries (IAI) har signert en kontrakt med Lockheed Martin om levering av vingene til F-35 flyene.  Kontrakten har en verdi på 2, 5 milliarder dollar, og leveringene skal strekke seg over en periode på mellom 10 og 15 år.

IAI er den største luftfarts-og forsvarsprodusenten i Israel.  Den er en av Israels største industrielle eksportører og en globalt anerkjent leder i forsvars-og sivilmarkedet. IAI gir unike løsninger for et bredt spekter av behov i verdensrommet, luft-, land-, sjø-, og sikkerhet, inkludert: ubemannede fly, radarer, spesiell fly, luftbasert radarsystem, elektronisk signal overvåking, avansert kommunikasjon, luftbasert drivstoff påfylling, missilforsvar, raketter, smarte våpen, satellitter og andre teknologier, produkter og tjenester.

Det er sterke krefter her i landet som vil innføre boikott av alle israelske produkter, også forsvarsprodukter.  Hvis en slik politikk blir innført, så kan Norge heller ikke kjøpe de israelske produserte vingene til sine F-35.  Dvs. Norge må bestille flyene uten vinger.  Men dette skal ikke legge demper på viljen til å ta i bruk verdens mest avanserte jagerfly.  Tvert imot så åpner det seg flere muligheter for både utvikling av norsk teknologi for flyvinger, og til å spare betydelig summer.

Jeg snakker om materiell og byggeteknologi som allerede ble brukt i Norge, bl.a. i Kon-Tiki flåten. Norge må rett og slett produsere flyvingene til F-35 selv, og et naturlig materiell til dette vil være balsatre.  Balsatre-vinger til jagerfly kan revolusjonere forsvarsindustrien og vil gi Norge et forsprang i utvikling av andre våpensystem basert på dette materiellet.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s