Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Palestinere strømmer til Tel Aviv

Posted by Tarud den 24.07.2013

Stranda, arabere 3Også i år, i den muslimsk hellige Ramadan måneden, åpner Israel grensen for opp til en million palestinere som kan reiser til et kort ferie i Israel.  De fleste reiser til Tel-Aviv og mange opplever Middelhavets stranda for første gang.  

Dette er et forsøk på å eksponere palestinere til det israelske samfunnet.  Eksponering til både landet og folket kan forhåpentligvis gjøre de palestinske muslimene mindre mistenksom for jødene som bor i nabolaget.  En del av palestinere reiser til Jerusalem og Al Aqsa moskeen, men de fleste reiser til Tel-Aviv for å oppleve den store byen og de flotte strandene der.

Til tross for at israelere og palestinere lever nær hverandre i Judea og Samaria (Vestbredden), så kjenner den unge generasjonen hverandre kun på en begrenset måte.  Palestinere kjenner israelere som soldater eller jødiske bosettere.  Jødene kjenner palestinere som bilig arbeidskraft eller potensielle terrorister.

Muhamad Adna, 20 år, fra Ramala besøker Israel for første gang og er begeistret: «det er som å være i utlandet» sier han til Maariv.  For mange palestinere er dette det nærmeste utlandet de kommer.  Mangeårig avhengighet av utenlands bistand og dårlig økonomisk styring, gjør at mange palestinere ikke har råd til en «ekte» utenlandsreise.

Uansett er palestinere fasinert av det moderne israelske samfunnet og bruker dagen på standene, eller på shopping i et av de store kjøpesentrene i Jerusalem eller Tel-Aviv.  «Vi kommer til å erobre standene i Tel-Aviv og Jaffa, og å ha det gøy i klubbene» sier 19-åring Ravia fra Nablus.  Palestinere bruker en god del penger i de israelske butikkene til tross for at mange av varene er billigere i de palestinske butikkene.  Mange palestinske butikkeiere klager på redusert handel i denne tiden og begrunne dette med at «i Israel føler palestinere seg friere, som på ferie i utlandet, og da bruker de penger lettere».  Andre butikkeiere mener at dette er «forræderi mot det palestinske folket».

Sikkerhetssamarbeid mellom de palestinske politi og IDF har vært bra i siste årene, og faren for palestinsk terror fra Judea og Samaria er redusert.  Likevel får ikke alle palestinere som ønsker det visum til å reise inn til Israel. De som var tidligere involvert i terror aktivitet får ikke være turister i Israel.

Det er kun palestinere fra Judea og Samaria som får reise på besøk i Israel.  Palestinere fra Gaza får det ikke.  Årsaken er åpenbar, Gaza styres av den muslimsk terrororganisasjonen Hamas, som fortsetter med terror mot israels sivilbefolkning.

For palestinere som kommer fra de palestinske områdene i Judea og Samaria, besøk i Israel oppleves ofte som et kultursjokk.  Friheten i det liberale, demokratiske, vestlig orienterte, Israel, står i en stor kontrast til det konservative muslimske samfunnet som er dominerende i de palestinske områdene.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: