Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Land for krig

Posted by Tarud den 13.08.2013

Israelsk land for arabisk fred

Israelsk land for arabisk fred

I forbindelse med konflikten mellom staten Israel og arabere blir ofte formelen “land for fred” nevnt.  Eller “land for peace” som det heter på engelsk.  Den skal representere en trylleformel som skal skape og garantere fred mellom den jødiske staten og de muslimske befolkning som bor i nabolaget.

Denne formelen stilles ikke ved andre konflikter i verden.  I andre konflikter beholder vinneren landsområdene den har tatt over ved krigen.  Denne praksisen er også en selvfølgelighet når krigen er en forsvarskrig, og det erobret landsområdet tilhørte vinneren i mange generasjoner.  Men slik som på andre områder (flyktninger, selvforsvar, sikkerhet, boikott, penger, menneskerettigheter osv), også her stiller det internasjonalt samfunnet andre krav til Israel enn til andre land eller folkegrupper.

Arabere/palestiner tolker denne formelen annerledes enn det israelerne og europeere gjør.  For arabere betyr «land for fred» at de ønsker å få så mye «hellig muslimsk jord» som mulig.  Til gjengjeld er de villig til å inngå en midlertidig våpenhvile, som på engelsk de kaller «peace».  Når de palestinske lederne snakker (på arabisk) til sine egne, da sier de at fred vil ikke komme før staten Israel forsvinner.

Befolkning i Israel har aldri opplevd, og vil gjerne ha FRED, men mange misforstår begrepet «fred» som arabere/palestinere bruker.  Staten har flere ganger gått med på avtaler som innebærer at den har gitt fra seg store landsområder, og til gjengjeld skulle ha fått “fred” med sine naboer.  Men “fred” er ikke en vare du kan kjøpe eller gi ved å skrive under et dokument.

– Til tross for at Israel har gitt Egypt hele Sinai område i 1982,  har det aldri vært noe virkelig fred med Egypt.  Det var en lang periode med våpenhvile, ja, men ikke en ekte fred mellom de 2 landene.  I de siste 2 årene kommer det igjen angrep på Israel fra den egyptisk side av Sinai.

– Det samme gjelder Libanon hvor Israel har gitt tilbake store områder i 2000, men likevel fortsetter Libanon og Hizbollah med fiendtlighet mot Israel – ingen fred.

– I 2005 trakk Israel alle sine soldater, og tvang alle de jødiske innbyggere ut av Gaza strippen.  Det har ikke vært noe fred der heller. Tvert i mot så intensivert Hamas sine terror angrep og skytning av raketter mot byer og landsbyer i Israel.

– i 1994 skrev Israel en fredsavtale med Jordan, naboen fra øst.  Tidligere har Jordan gitt fra seg kravet på Vestbredden som den har okkupert i 1948. Det var kun små landsområde som Israel har gitt til Jorden.  Avtalen førte til en slags våpenhvile, med begrenset økonomisk samarbeid.  Israelere som vil reise på besøk til Jordan må skjule sin identitet “for å ikke skape trøbbel”.

Hele landet for en total fred

Hele landet for en total fred

– Inntil starten av opprøret i Syria for to år siden har den syriske grensen på Golanhøyde var ganske fredelig, til tross for at Israel ikke har skrevet noe “land for fred” avtale med Syria.  Israels tilbud om å returnere området til Syria ble avslått fordi Syria ikke var villig til å inngå fred med den jødiske staten.

– Israel har også skrevet “land for fred” avtale (Oslo avtalen fra 1995) med de palestinske myndighetene, og overført ca. 40% av området på Judea og Samaria til palestinsk kontroll.  Dette førte ikke til fred, og palestinere fortsetter med terror, og stiller flere krav som betyr slutten på staten Israel.

Igjen pågår det nye forhandlinger mellom Israel og palestinere, og det internasjonalt samfunnet står på sidelinje og heier på palestinere.  Igjen forventer “alle” at “land for fred” formelen skal virke denne gangen.  Den samme formelen som brukes ikke i andre konflikter i verden, og som har sviktet gang på gang ved konflikten mellom Israel og sine arabiske naboer, skal på en mirakuløs måte virke nå…

Ekte fred er ikke noe byttevare.  Den kan ikke kjøpes eller selges, og den kan ikke avtales uten at mennesker som er involvert ønsker det.  “land for fred” er feil fordi disse to har lite med hverandre å gjøre.  Tvert imot så viste det seg at når Israel ga fra seg landsområder ble det tolket som svakhet av arabere, og da kom det flere krav og vold for å presse flere innrømmelser.

Demokrati og menneskerettigheter er faktorer som kan hjelpe med å oppnå en varig fred, men disse er ikke betingelser for fred.  Det som er nødvendig er menneske vilje til fred, eller «Fred for Fred» formel.

Hvis arabere/palestinere ønsker virkelig fred med sine jødiske naboer må de gjør følgende:
–  Legge ned sine våpen og slutte med terror.
–  Slutte med anti-semittisk oppdragelse av sine barn og med jødehat i det offentlig rommet.
–  Akseptere jødenes rett til å bo i sitt gamle hjemlandet.
Da er det mulighet for fred, ikke før.

2 kommentar til “Land for krig”

 1. semit said

  http://elderofziyon.blogspot.dk/2013/08/those-troublesome-israeli-settlements.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/PDbq+(Elder+of+Ziyon)#.UgtsLtLwl8E

  Der kommer også nye bosættelser – som en hindring for fred – ifølge Abbas og Co. Men før bosættelser på vestbredden blev endda huse i selve Israel kaldt for bosættelser. Og før bosættelser på vestredden blev Israel ofte angrebet fra Vestbredden, hvilket ikke sker idag, dog fra Sinai og Gaza, men der er heller ingen bosættelser. Hvad skete der, da Israel rømmede Gaza? Krig og over 10.000 angreb fra Gaza.(raketter og motorgranater og andre granater).

  Men kan snarere konkludere at bosættelser sikrer mindre krig.

  Desuden er ordet bosættelser misvisende af medierne, idet Israel har lov til at bygge på det område, de har vindet i krig (6 dages krigen). Vestbredden er ikke palæstina og har aldrig været det i juridisk/suveræn forstand, kun som navngivning, ligesom Judæa og Samaria også er nanvgivning men mere korrekte betegnelser for vestbredden, idet nanvgivningen vestbredden blev etableret efter Jordanske tropper tog Samaria og Judæa fra det ‘det britiske mandat Palestine’, der igen er en navngivning etableret efter 1 verdenskrig efter det osmanniske riges fald på det område der idag dækker Israel og Jordan.

  Din artikel rammer plet. Man kan ikke bytte land for fred, idet det ikke handler om at danne et palæstina, men derimod at skubbe jøderne ud af Israel, Det kaldet også racisme og at skubbe jøderne ud af et land er set før og endte i holocaust. Det er også set i Spanien 1492 da Kong Ferdinand og Dronning Isabella tvang jøderne til at konvertere eller flygte … Det er også set i Gaza, der idag er renset for jøder.

 2. […] Tarud har bragt en længere artikel med analyser over hvorfor afgivelse af land for fred næppe har store udsigter. Før Israel var på vestbredden, var der flere konflikter, idet terrorister eller palæstinensiske krigere ofte angreb Israel fra Vestbredden. Og det sker ikke idag. Så der er snarere mere fred med Israel som ledere af vestbredden. Hvad mon der sker, hvis Israel trækker sig ud fra Vestbredden? Mon der sker det samme som ved Gaza? altså diverse krige? […]

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s