Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Er bosetninger en hinder for fred?

Posted by Tarud den 16.08.2013

Det er nesten en konsensus i norske media og blant flere politikere, at hoved hinder for fred i Midtøsten er de jødiske bosetningene i Judea og Samaria (Vestbredden).  Men det er veldig få som har undersøkt saken nærmere, og stiller spørsmål om dette er faktisk sant, og hvorfor har en slik løgn blitt så utbredt.

USA har mange forskellige typer bosetninger (byer, landsbyer og bydeler) som er dominert av folk som tilhører en rase eller religion:  Svarte bosetninger, Latin-Amerika bosetninger, kristen bosettinger og muslimske bosetninger – er dette en hinder for fred?

Honduras har flest honduran bosetninger, men også en del bosetninger av afro-honduranere, bosetninger av Lenca folk og bosetninger av Detribalized indianere – hindrer dette fred?

Sør Afrika har hvite bosetninger og svarte bosetninger, bosetninger av Indian folk og bosetninger av Zulu folk – er dette en hinder for fred i landet?

Botswana har bosetninger av Kalanga folk, bosetninger av Tswana-Kgatla folk og bosetninger av Tswana-Ngwato folk – hindrer dette fred?

Brazil har hvite bosetningerafro-brasilianske bosetninger, tyske bosetninger og andre – er dette en hinder for fred i landet?

India har, i tillegg til mange shaikh– og brahman bosetninger, også bosetninger av Yadav folk og bania folk – hindrer dette fred i landet?

Filippinene har i tillegg til mange Tagalog og Cabuano bosetninger også Ilocano bosetninger og Hiligaynon bosetninger – er dette en hinder for fred?

Russland har russiske bosetninger, tatar bosetninger og ukrainske bosetninger – hindrer dette fred i landet?

Belgia har Fleming bosetninger, Walloon bosetninger og italiansk bosetninger – er dette en hinder for fred i landet?

Norge har samiske bosetninger og voksende muslimske bosetninger blant mange kristene bosetninger – har vi ikke fred her i landet?

Nei, nesten alle land i verden har byer, landsbyer eller bydeler som er befolket av minoriteter uten at dette hindrer fred i landet.  Det er også mange kriger og konflikter mellom forskjellige land, og mellom folkegrupper i verden, men årsaken er ikke «bosetninger».

In i Israel er det i dag 126 byer og landsbyer med arabiske flertall (muslimer, kristne, beduiner og druser).  Totalt er de 1,6 million arabere som bor i Israel.  De fleste av dem bor i bosetninger med muslimsk, kristen eller drusisk flertall.  25% av dem bor i byer der det er jødisk flertallet.  Hindrer dette fred i Israel? – selvfølgelig ikke.  Så hvorfor må de 124 byene og landsbyene i Judea og Samaria, som har en jødisk befolkning (ca. en halv million), være en «hinder» for fred i disse områdene?

Hva er det som gjør at det er kun på området hvor palestinere er i flertallet, blir freden hindret av minoritet bosetninger?  Kan det være fordi minoriteten er jøder, og jøder må ikke behandles som andre mennesker i verden?  Eller kan årsaken være at arabere/palestinere hater jøder så mye at de kan ikke bo i nærheten? Eller kanskje årsaken er at arabere/palestinere vil rett og slett ikke ha noe jøder boende mellom Middelhavet og Jordan elven (eller på noe annet «hellig muslimsk landområde»)?

Det er viktig å merke også at de alle fleste jødiske bosetninger i Judea og Samaria er ikke bygd på jord som er eid av palestinere.  Judea og Samaria er en del av området som er lovlig tildelt jødene av det internasjonal samfunnet etter at det anerkjent jødene tilknytning til landet.  Arabere fikk tildelt flere land på en tilsvarende måte, bl.a. Libanon, Syria, Jordan, Irak og flere andre land.  Etter Første verdenskrig ble Det osmanske rike oppløst, og de allierte som vant krigen bestemte hvem som skal styre hvert område.

San Remo konferansen (19-26. april 1920), fikk England rett til å etablere et midlertidig mandatområde i landområdet øst for Middelhavet. Området, som tidligere var en del av den ottomanske Syria-provinsen, fikk navn «Palestina» og inkluderte områdene både øst- og vest av Jordan elven.  De allierte adopterte Balfour deklarasjon fra 1917 som anerkjent jødene tilknytning til landet, og bestemte å etablere “et nasjonal hjem til det jødiske folk i Palestina” (i helle Palestina mandat området).  Beslutningen ble bekreftet i Sèvres avtalen (10. august 1920), og endelig godkjent av Folkeforbundet (forgjengeren til FN) i 24. juli 1922.  Kun to måneder senere (16. september 1922) har Folkeforbundet endret resolusjonen og har bestemt å etablere en arabisk stat i to tredjedeler av Palestina (Trans-Jordan). Resten (Vest-Palestina) skal fremdeles tilhøre den jødiske staten. Disse beslutning ble videreført til FN, når den ble etablert i 1945, og gjelder til dags dato.

Men hvordan kan den brede internasjonal støtten til denne palestinske løgnen forklares?  Misforståelse?  Jødehat? Manglende kunskap om den arabisk mentaliteten? Eller støtte til taktiken om utsettelse av staten israel i flere trinn?

Det jeg skriver her betyr ikke at alle de jødiske bosetninger i de omstridte områdene er fornuftig plassert.  Nei, flere av dem gjør en politisk løsning litt mer komplisert.  Men det er ikke disse som er hoved hinder til en fredelig sameksistens.  Til og med hvis det vil bli en selvstendig palestinsk stat i område en dag, trenger ikke nærværet av jøder være en større hinder enn det arabiske nærværet i Israel gjør.

Det er mulig at det vil bli fred en dag mellom israelere og arabere/palestinere også på Judea og Samaria, men den kan ikke være basert på at jødene må drives ut.  De som ønske fred må akseptere at både jøder og arabere har rett til å bo i området, og begynne å lete etter de virkelige årsakene til ufreden.  Vi kan starte med å høre på hva palestinere selv sier, på arabisk.  Hjernevasking med «bosetninger» historier hjelper ikke.

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: