Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Salim Shufi – druser og sionist

Posted by Tarud den 04.09.2013

Salim Shufi 226. juni 2013 døde Salim Shufi 82 år gammel.  Han var en druser som bodde i landsbyen Mejdall Shams på Golanhøyden i Nord-Israel.  I hans begravelse, og to måneder senere på minnemarkeringen, deltok, i tillegg til familien og druserledere, også flere Knesset medlemmer, ledere i det israelske forsvaret (IDF), tidligere statsminister Ehud Barak og nåværende statsminister Benjamin Netanyahu.

Druserlederne snakket om hvor mye Salim bidro til utviklingen av Mejdall Shams, og hvor snill og godhjertet han var.  Salim var rådmann i Mejdall Sahams i elleve år og bidro til utvikling av det drusiske samfunnet i Israel, og til tettere samarbeid mellom den drusiske minoriteten og jødene.

Men hva var det som var så spesielt med Salim at flere av Israels toppledere kom for å vise en siste ære til en nesten anonym, gammel mann, som døde av alderdom?  Hva var det som gjorde at en liten, overvektig «araber» ble høyt respektert og beundret av mange jøder og drusere i Israel?  Hva var årsaken til at mange av topplederne til i Mossad, Shin Bet og IDF så på Salim Shufi som et familiemedlem?

Svarene på disse spørsmålene ligger mange år tilbake i tiden.  Mange i verden så på opprettelsen av den jødiske staten i 1948, i jødenes gamle hjemland, et mirakel.   De fleste arabere så det ikke slik og gikk til angrep på den nyfødte staten.  Israel vant krigen, men forholdet til de arabiske naboer har ikke endret seg mye i løpet av årene som har gått.  Men det var ikke alle arabere som var negativ innstilt mot Israel.  Bl.a. var det mange kristne som foretrakk et jødisk styre framfor et muslimsk.

Golanhøyden ble tildelt Syria etter at det franske mandatet i området opphørte i 1946.  En 16 år gammel arabisk gutt som vokste opp i landsbyen Mejdall Shams ble fascinert av jødenes innsats for å bygge opp landet og bestemte seg for å knytte sitt liv til de jødiske naboene.  Han krysset grensen og vervet seg til det israelske forsvaret  Hagana (senere IDF).

Etter en grunntrening ble han sendt tilbake over grensen for å hjelpe de syriske jødene som prøvde å rømme til Israel.  På grunn av sitt «arabiske utseende», beherskelse av det arabiske språket og integriteten, ble han rekruttert til Israels mest hemmelige elitespesialstyrken i IDF – Sayeret Matkal.  Salim Shufi lignet på ingen måte James Bond.  Likevel kan James Bond filmene beskrives som fantasiløse barnehistorier sammenlignet med de militære operasjonene som Salim deltok i.

Salim giftet seg med Jamila som han hentet fra druser landsbyen Hasbaya i Libanon, og fikk en sønn – Salach.  I 1967, etter at Israel erobret Golanhøyden, flyttet han med sin familie tilbake til sin landsby Mejdall Shams.  Salim bygde en restaurant ved Birkat Ram og arbeidet for å fremme samarbeid mellom drusere og jøder i Israel.  I mange år kombinerte han livet som restauranteier, druserleder og en offiser i IDF.  Salim søkte ikke berømmelse, tvert imot han var et rolig menneske og holdt en lavt profil.

I de mange operasjonene som han deltok i, bidro Salim til Israels sikkerhet, og har reddet livet til mange.  Blant dem var Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu, som også var en offiser i Sayeret Matkal.  På starten av 1970-årene deltok Netanyahu og hans kommandogruppe i en operasjon bak fiendens linjer i Syria.  De havnet i en snøstorm, og det var Salim som ledet dem trygt tilbake til israelsk område.  I minnemarkeringen snakket Netanyahu lenge og varmt om Salim.  Han kalte ham «bror», og berømmet ham for hans mot, trofasthet og klokskap.

I 1981 innførte Israel landets sivilloven på Golanhøyden, og de arabiske innbyggerne, fleste drusere, kunne søke om israelsk statsborgerskap.  På grunn av usikkerhet til områdets fremtid og familiemedlemmer i Syria, valgte de fleste Golan drusere å beholde sin syrisk statsborgerskap.  Det er til og med en del som er fremdeles lojale mot Assad-regimet.  Likevel identifiserer flere og flere yngre Golan drusere seg med Israel, på linje med  de israelske druser som verver seg til IDF, tar høyere utdannelse og deltar i det Israelske samfunnet.

Salim ble beundret av dem som kjente ham, ikke bare på grunn av sitt mot og bidrag til landets sikkerhet, men også på grunn av måten han kombinerte dette med å være en araber, en stolt druser og en Israelvenn.  Salim Shufi etterlot seg en kone, en sønn, seks barnebarn og ti oldebarn.  La hans minne leve i våre hjerter.

Reklamer

2 kommentar to “Salim Shufi – druser og sionist”

  1. Dan said

    The International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) and Sayeret Matkal, established a new scholarship program for army and national service graduates of the Druse community; in commemoration of Maj.Salim Shufi.
    http://www.jpost.com/National-News/Former-Shin-Bet-chief-announces-new-scholarship-for-discharged-Golan-Druze-soldiers-336560

  2. «Shufi prosjekt» for integrering av druserer i det israelske forsvaret. http://www.israelhayom.co.il/article/145767

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s