Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Osloavtalen – myter og fakta

Posted by Tarud den 15.09.2013

OsloavtalenI disse dager «feires» 20 år for avtalen mellom staten Israel og PLO.  Norske anti-israelske organisasjoner, media og «eksperter» oppgir feil fakta og videreformidler kjente myter om Osloavtalen.  Oppsummeringen og den forehåndsbestemte konklusjonen er velkjent – det er, igjen, staten Israel som står i veien for fred og harmoni i Midtøsten.

Men hva er det som er sant og ikke sant når det gjelder avtalen som ble underskrevet i Washington (USA) 13. september 1993?  Hva er det som gjøre at så mange er skuffet, 20 år etter inngåelsen av avtalen?  Var avtalen ment å gjøre slutt på den mangeårig konflikten mellom arabere og jødene i Midtøsten?

Skal vi tro på norske «eksperter» som Sidsel Wold, Hilde Henriksen Waage eller Kåre Willoch som mener at det var Israel som saboterte avtalen, eller skal vi tro på en av arkitektene bak avtalen, Terje Rød-Larsen, som mener at avtalen ble gjennomført og fungerer i stor grad?

La oss se på mytene og fakta:

NRK, NTB og flere andre anti-israelske norske organisasjoner, media og individer formidler disse mytene:

Myte: Osloavtalen var en fredsavtale.
Fakta: «Erklæring av prinsippene for midlertidig selvstyreordning» er ikke en fredsavtale, kun en «veikart mot en mulig fredsavtale» ifølge Terje Rød-Larsen.

Myte: Det er Norge som tok initiativ til kontakten mellom Israel og palestinere.  En kontakt som førte til avtalen.
Fakta: Israelere og palestinere hadde nesten kontinuerlig kontakt, på forskjellige nivåer, i flere år før Osloavtalen.  Både Israel, Norge og palestinere hevder at det var de som tok initiativ til kontakten og samtalene som førte til avtalen.

 

Myte: Osloavtalen var ment til å skape en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza.
Fakta: Allerede i 1988 erklærte Arafat opprettelsen av en uavhengig palestinsk stat «Palestina».  De fleste land i verden anerkjenner denne virtuelle staten.  Hvorfor trenger de da en ytterlige avtale med Israel?  Osloavtalen nevner ikke en palestinsk stat, men handler om et  selvstyre for Palestina-araberne som bor på Judea, Samaria og Gaza.

Myte: Avtalen er mislykket og død.
Fakta:  De fleste bestemmelsene i Osloavtalen fra 1993 og oppfølger avtalen om Vestbredden og Gaza fra 1995 ble gjennomført og fungerer til dags dato.

Myte: Avtalen var en katastrofe for palestinere.  Palestinernes situasjon i dag er mye verre enn før avtalen.
Fakta: Palestina-arabere som bor på Judea, Samaria og Gazastripen har et selvstyre i sine områder.  De økonomiske, helse og de sosiale forhold til innbyggerne der har aldri vært bedre enn i dag, og betydelige mye bedre enn for 20 år siden.  På flere områder har Palestina-arabere bedre levestandard enn i de fleste andre arabiske land.

Myte: Avtalen ødelagte muligheten for palestinere for å ha fred og en egen stat.
Fakta: Avtalen mente å hjelpe palestinere på veien mot fred, men det er palestinere selv, med sin jødehat, terror og urealistiske krav, som ødelegger mulighetene for fred.  Uten fred vil de aldri ha en egen stat på Judea og Samaria.  På Gaza har de i praksis en egen palestinsk-Hamas stat.

Myte: Avtalen førte til utvidelse av bosetningene På Vestbredden og Gaza.
Fakta: Alle de jødiske bosetninger på Gazastripen ble fjerne i 2005 slik at Gaza er helt «jøderen» i dag.  På Judea og Samaria (Vestbredden) ble det ikke byget nye jødiske bosettinger i de siste årene, men både de jødiske og de arabiske bosetninger ble utvidet.

Myte: Etter 20 år er ingenting oppnådd, avtalen er en fiasko.
Fakta: Avtalen var kanskje ikke noe stor suksess, slik som noen håpet på, men likevel ble livet til både jødene og arabere betydelig bedre i disse årene.  Palestinere har oppnådd, for første gang i sin historie, selvstyre, delvis demokrati, økonomisk vekst og internasjonal anerkjennelse.  Israel har oppnådd at de trenger ikke å styre hverdagslivet til Palestina-araberne og at det er tettere samarbeid på flere områder.

Myte: Det er Israel som hindret gjennomføring av avtalen.
Fakta:  Både Israel og palestinere deler ansvaret for at ikke alle punkt i avtalen ble gjennomført.  8 måneder etter underskriving av avtalen, på en tale i Johannesburg, Sør-Afrika, sa Arafat at avtalen var kun en taktikk, og at den skal brytes når tiden kommer. De palestinske henvendelser til FN og andre internasjonale forum om å anerkjenne dem som en selvstendig stat er en klar brud på avtalen.  Likevel er det den palestinsk grunnholdningen som i praksis betyr utslettelsen av staten Israel som er hovedårsaken til at avtalen førte foreløpig ikke til fred.

Høyre nasjonalister i Israel formidler følgende myter:

Myte: Avtalen førte til økt terrorisme og «Oslo-krigen» som kostet flere tusen jødiske liv.
Fakta: Palestinsk/arabisk terror eksisterte både før og etter 1993.  I de 20 årene før Osloavtalen ble ca. 250 jøder drept av palestinsk/arabisk terror.  I de 20 årene etter avtalen ble ca. 1530 jøder drept av palestinske terrorister. Det er flere faktorer som har påvirket utviklingen av den palestinsk terroren.  Talene alene betyr ikke nødvendigvis at det var avtalen som førte til økt terror.

Myte: Avtalen førte til at tusenvis av bevæpnet terrorister fikk lov til å komme inn til Judea, Samaria og Gaza.
Fakta: Etter at Israel anerkjente PLO som representant for palestinere, tillot de Arafat og de andre ledere å flyte inn til Judea Samaria og Gaza.  Avtalen inkludert også en bevæpnet palestinsk politi i de palestinske områder.  Sikkerhetssamarbeidet mellom Israel og det palestinske politiet på Judea og Samaria fungerer og reduserte terroren betraktelig i disse områder.

Konklusjon
Osloavtalen var et godt forsøk på å gjøre slutt på konflikten.  Samtidig er det lite tvil om at avtalen var mangelfull og at begge partene la hindringer i veien.  I 2000 avviste palestinerne forslaget om en egen palestinsk stat på Vestbredden og Gaza, og sendte istedenfor selvmordsbombere for å drepe israelere.  I 2005, etter at Israel evakuerte alle de jødiske soldater og sivile fra Gazastripen, økte også den palestinske terroren fra Gaza.  Dette førte til at Israel vil ikke inngå flere kompromiss når det gjelder sikkerhet.  Palestinere på sin side fortsetter med indoktrinering av sine barn til jødehat, og drømmer om en stor Palestina «fra elven til havet«.  Under slike forhold er det lite realistisk å forvente fred.  Likevel er det en ny runde med forhandlinger som pågår i disse dager, og hvem vet… i Det hellige landet sies det at mirakler er en del av virkeligheten…

Reklamer

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: