Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Krystallnatten

Posted by Tarud den 03.11.2013

Krystallnatten 2

Etter flere år med anti-jødisk propaganda var det politiske klimaet i Nazi-Tyskland modent for et fysisk angrep på jødene.  9. november 1938 ga de tyske styremaktene startsignalet til et angrep på de europeiske jødene – jødeutryddelsen, Holocaust, var i gang.  SS- og SA-Paramilitær grupper og lokal, sivil befolkning gikk til angrep på jødene i Tyskland.  Myndighetene prøvde ikke å stoppe angriperne eller beskytte jødene. På én natt ble flere hundre jøder slått i hjel, 30 000 ble arrestert og satt inn i konsentrasjonsleirer, mer enn 1000 synagoger ble brent og tusener av jødiske butikker og boliger ble ødelagt.  Navnet ”Krystallnatten” henviser til glasskår fra de knuste butikkvinduene som lå strødd overalt.

7 år senere var Holocaust et faktum – 6 millioner jøder ble drept sammen med flere millioner andre «uønskede elementer».  Midt i det «siviliserte» Europa ble jødene systematisk forfulgt, jaget vekk og drept. Ikke fordi de hadde gjort noe galt, og ikke fordi de hadde kjempet imot eller skadet de landene de bodde i.  Tvert imot, de tyske jødene og jøder i andre land var godt integrerte borgere og bidro til kultur- og næringslivet mer enn andre. De ble drept fordi de hadde en annen tro- og et annet livssyn enn flertallet – de var jøder.

Tyske nazister var ikke alene med sitt ønske om å «rense» Europa for dets jødiske befolkning.  Mange andre i de fleste land i Europa hadde sympati og «forståelse for behovet» for å utrydde jødene.  Blant dem var det også en del nordmenn som var mer en glad for å bli kvitt de norske jødene.  Så når de fysiske angrep på jødene startet i 1938 var Europa, i stor grad, klar for å samarbeide med tyskerne om løsning til «jødeproblemet«.

Men antisemittisme var ikke et fenomen som var unik for europeerne.  Arabere så i mange år på de arabiske jødene som annengrads borgere (dhimmi) og potensiell fiender.  De ble systematisk diskriminert og i perioder angrepet.  Etter at Hitler kom til makten i 1933 ble arabere i større og større grad tiltrukket av den Nazi ideologien, og spesiell de antisemittiske ideene.  Boken «Halvmånen og hakekors«, som ble skrevet av to tyske forskere, beskriver alliansen mellom araberne og nazistene. Med bakgrunn i den jødiske innvandringen til den engelskstyrt Eretz Israel (Palestina), adopterte også Palestina-arabere den antisemittiske Nazi ideologien, og var ganske ivrige med å finne en løsning til sitt «jødeproblem».  Etter hvert ble Hitler beundret av mange arabere og han ble ofte betraktet som den siste profeten, den som skal redde arabere fra den «jødiske trusselen».  De felles anti-jødiske og anti-engelske interessene førte til at det tyske-arabiske samarbeidet ble tettere ved starten av annen verdenskrig.

Den muslimske religiøse lederen til Palestina-arabere, Haj Amin al-Husseini, oppholdte seg hele krigen i Tyskland og fungerte som Hitlers spesielle rådgiver for «jødeproblemet».  Flere andre arabiske ledere besøkte eller oppholdte seg i Tyskland under krigen.  Blant dem var den libanesiske milislederen Fawzi al-Qawuqji som kjempet tidligere mot England, og i 1948 angrepet jødiske bosetninger i nord Israel.  Planen til arabere var at etter utryddelsen av Europa-jødene skulle Nazi-Tyskland hjelpe dem med en tilsvarende «løsning» for Palestina-jødene.

Heldigvis tapte Tyskland krigen.  Jøder som rømte fra Europa før krigen, sammen med jøder som overlevd Holocaust, og senere, jøder som ble jaget vekk fra de arabiske landene, kom tilbake til sitt gammelt hjemland og bygde opp en fri og demokratisk jødisk stat som var, og er, i stand til å forsvare sine innbyggere.

Propaganda-maskineriet til Nazi-Tyskland hadde ingen problem med å finne ”årsaker” til å gi jødene skylden.  Jødene ble beskyldt i hundrevis av år for alt mulig: barnedødelighet, kriminalitet, sykdommer, dårlig avling, dårlig vær, konspirasjon om verdensdominans og mye annet.  Også arabere økte sin antisemittisk propaganda for å banne veien til utryddelse av de arabiske jødene, og de europeiske jødene som kom til Eretz Israel.

Etter annen verdenskrig, når Holocaust grusomhetene ble kjent for alle (i vesten), trodde mange i Europa at nå var det slutt med antisemittisme og at jødene skal få lov til å leve i trygghet i sitt eget jødisk stat – Israel.  Men slik ble det ikke.  79 år etter Krystallnatten, hører vi fremdeles ropet fra arabiske leder at ”jødene er skyldig!” og at de må utryddes.  Palestinske barn får antisemittiske oppdragelse, og jødehat er utbrøt ute i gatene i alle arabiske land.  Men også i flere vestlige land har antisemittisme blitt stueren.  Flere norske muslimske- og venstresosialistiske organisasjoner heiser opp sine antisemittiske banner og uttrykker støtte til kampen for utslettelsen av den eneste jødiske stat i verden.  Det er bare å bytte ordet «jøder» med «Israel» eller «sionister», og da er det lov til å fortsette med den samme rasistiske retorikken, diskriminering, løgner og forfølgelser.

Konspirasjonsteorier mot jøder blomstrer nå til dags som aldri før, og ifølge en europeisk meningsmåling er det Israel (jødene) som er hovedtrussel mot ”verdensfreden” (igjen).  Andre undersøkelser viser at mange norske jøder skjuler sitt jødisk identitet i offentlighet av frykt.  En tredje meningsmåling viser en klar økende antisemittiske holdninger blant befolkning i Norge.  En fersk meningsmåling i regi av EU viser at de fleste jødene i Europa opplever økt antisemittisme, og en tredjedel av dem vurdere å immigrere til Israel.

Har vi ikke lært noe av historien?  Er det fremdeles så lett å manipulere verdensopinionen i dag som det var for 79 år siden?

Minnemarkering av Holocaust er viktig ikke bare for minne de seks millioner jødene som ble slaktet.  Og ikke kun for å minne oss om hvor grusomme vi mennesker kan være, eller hvor galt og farlige er de antisemittiske ideene.  Generasjonen som opplevde grusomhetene er i ferd med å forsvinne av naturlige årsaker. Revisjonister gir ut propagandamateriell som enten bagatelliserer, eller benekter at jødeutryddelsen overhodet fant sted.

Men det er også andre krefter som arbeider for å gi en helt ny mening til de menneskelige grusomheter som fant sted i Europa.  I flere land i Europa misbrukes Holocaustmarkeringer for å angripe Israel, den jødiske staten som ble dannet etter andre verdenskrig for å beskytte jødene.  Også i Norge ble det tidligere arrangert Krystallnatta-markeringer av SOS rasisme, AUF, SU og andre.  I disse «minnemarkeringer» ble IKKE Israel- eller jødiske sympatiserer velkommen, og jøder var ikke et tema.  Tvert imot så bruker disse organisasjoner anledningen til å angripe den jødiske staten og sammenligner den med Nazi-Tyskland.  Palestinere blir da ofte fremstilt som dagens forfulgte «jøder».

Den internasjonal minnedagen for Holocaust ofrene markeres av FN og andre land 27. januar. I Israel markeres minnedagen iht. den jødiske kalenderen  27. Nisan  (april-mai).  Likevel bruker flere også 9. november som en minnedag for Krystallnatten – oppstarten av og Holocaust.

Det er viktigere i dag enn noen gang før med minnemarkeringer av Holocaust som setter jødene i fokus.  Pro-jødiske markering av Krystallnatten arrangeres hvert år i flere norske byer, ofte med fakkeltog og/eller foredrag som holdes for å øke bevisstheten på  den økende antisemittismen i Norge  og i verden ellers, og for å belyse mørkheten som truer våre moralske verdier.

Reklamer

3 kommentar to “Krystallnatten”

 1. SåMyeSyting said

  Jeg har hørt om holocaust konstant i 40 år. Men jeg har ennå ikke funnet noen grunn til å tro på det. Jeg tror ikke på jødenes historie om de 6 millionene som ble drept. Dette er propaganda som sikrer dem et evig offerkort….

  • Tarud said

   Det er dessverre en god del mennesker, særlig i muslimske land, som benekter den godt dokumentert systematisk utryddelse av jøder under andre verdenskrig. Disse er som regel menneske med lavt kunnskapsnivå, jødehatere (htttp://wp.me/pofyQ-9P) eller folk som liker konspirasjonsteorier (www.facebook.com/Konspirasjonsteori). Andre misbruker Holocaust i kampen mot staten Israel (https://wp.me/pofyQ-Ce). Folk kan selvfølgelig tru på det de vil, og det er folk som tror fremdeles at jorden er flat…
   Men når det gjelder virkeligheten så er Holocaust bedre dokumentert enn de fleste andre historiske begivenheter. Den systematisk, industriell drap av menneske, kun fordi de tilhørte en bestemt religion, er en historisk hendelse uten sidestykke i verdenshistorien. Derfor er den blitt til en symbol for den ytterste menneskets ondskap. Og derfor er det så viktig å studere, og å minne denne begivenhet. Kanskje hvis vi husker den, så vil noe slikt ikke skje igjen.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s