Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Israel minner sine fallende

Posted by Tarud den 04.05.2014

MinnedagI morgen 5. mai 2014, minner folk i Israel de 23 169 israelere som ble drept i kriger og terroraksjoner.  I år økte tallet med 107 mennesker. Mange av disse er unge menneske som var villig til å ofre eget liv for å forsvare sitt hjemland, og fremtiden til det jødiske folk. I motsetning til alle de andre land i verden må Israel fremdeles, 66 år etter at den ble uavhengig og anerkjent av FN, kjempe daglig for sitt eksistens.  Denne kampen koster dyrt – i menneskeliv.

Men jødene i landet og deres venner i verden vet at denne kampen er nødvendig for å trygge eksistensen av det jødiske folk.  I motsetning til situasjonen før 1948, kan jødene i dag forsvare seg i sitt eget hjemland.  Til tross for at dette forsvar koster dyrt så er alternativer mye verre. Israel har ikke mindre fiender i dag en for 66 år siden.  Og jødene er ikke mer populær i verden i dag enn det de var for tre tusen år siden. Likevel blomstrer det jødiske livet i landet som aldri før

Fiendene av Israel endrer seg fra tid til tid.  Før var det Farao, ammonittene, filisterne, assyrerne, babylonerne, grekere, romere, muslimske omayyadenere,  muslimske abbasidene, Det Ottomanske riket, Nazi-Tyskland, egyptere, syrere og andre.  I dag er det arabere som kaller seg palestinere som står i spissen for denne kampen. Og de får en bred støtte, både fra et nett av terrororganisasjoner, mange diktaturstater, og en god del mennesker fra vestlige land.

I hundrevis av gravsteder i hele landet skal hundretusener av israelere stå i stillhet og minner deres nærmeste som har gitt sitt liv for forsvar av landet.  Navnene blir lest, og det fortelles historier om individuell mot av de som har kjempet og ofret sitt liv.  Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte graven til sin bror Yoni Netanyahu, som ble drept i Entebbe (Etiopia) i 1976 da han ledet elitestyrken Sayeret Matkal i en redningsoperasjon for å befri de 105 israelere som ble tatt som gisler av palestinske terrorister.

De fleste drepte er jøder, men det er hundrevis av andre, ikke jøder, som enten ble drept i terroraksjoner, eller var villig til å ofre sitt liv for å forsvare det jødiske staten.  Ja, Israel har også mange venner, både i Israel og i andre land.

Med ikke alle i Israel minner de fallende.  De fleste israelske arabere og mange ortodokse jøder bryr seg ikke så mye om de som forsvarer, og de som falt i forsvaret av landet.  Dette er til tros for at forsvaret av landet er ikke bare garantien for eksistensen av den jødiske staten, men også den eneste garantien for demokrati, frihet og menneskerettigheter for alle som bor i landet.

Reklamer

Én kommentar to “Israel minner sine fallende”

  1. shek1na said

    Du glemte Amalek og Midjanittene. Midjanittene er vel de første som brukte en gylden halvmåne som symbol.
    Selv kong David hadde jo sine problemer med filisterne i Gaza.

    Daniels tydning av Nedbukadnesars drøm: http://wp.me/p3uvTQ-3l

    Gud velsigne Israel.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s