Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Åpent brev til statsministeren

Posted by Tarud den 11.07.2014

Kjære Erna Solberg

Erna-Solberg

Erna Solberg

På et intervju med TV2 i går (10.7.2014) angående konflikten mellom Gaza-terroristene og Israel kom du bl.a. med følgende uttalelse:  «Selv om du har rett til å forsvare deg så skal du gjøre det i forhold til den trussel som utøves.  Israel utøver for store krigshandlinger i forhold til angrepene de har blitt utsatt for.»  

 Om jeg forstår språket ditt rett så beskylder du Israel for uproporsjonal krigføring i konflikten med terroristene i Gaza.  Hva mener du er en riktig og proporsjonal krigføring i en slik situasjon? I de siste dagene ble mer enn 350 raketter skutt mot sivile mål i Israel, inkludert barnehager, sykehus, aldershjem, skoler, private hjem og industribedrifter. Hvordan vurderer du «trusselen som utøves» av palestinske terrorister mot Israelske sivilbefolkning?

Mener du at Israel må skyte en rakett mot sivile mål i Gaza for hver rakett som palestinere skyter mot sivil mål i Israel? Dette ville ha ført til flere tusen drepte og mange tusen skadede palestinere!   Eller mener du at Israel må slå av sitt rakettforsvar slik at antall israelske skadede skal stige og være mer «proporsjonalt» til antall palestinske drepte og skadede?

Fakta viser at Israel har brukt uproporsjonal LITE makt i forhold til det som Hamas og de andre terrororganisasjonene i Gaza bruker.  Hamas og de andre terrororganisasjonene i Gaza sikter og prøvde å drepe tusenvis av israelere med sine raketter, mens IDF gjør en stor innsats for å ikke skade noen sivil palestiner.  Antall drepte og skadde på begge sider indikerer ikke maktbruk, men viser at Israel har evne til å beskytte sine innbyggere, og evne til å unngå skade på den palestinske sivilbefolkning.

Media i Norge gir ikke et riktig bilde om det som skjer i konflikten mellom staten Israel og de palestinske terrororganisasjonene.  Daglig hører vi om Israel som angriper den palestinske sivilbefolkning – dette er en løgn. Israel er et demokrati, og det israelske forsvaret (IDF) er underlagt politisk kontroll slik som i Norge.  Forsvaret tar mer hensyn til sivilbefolkning og menneskerettigheter enn noen annen militærstyrke i verden.  De israelske soldatene får regelmessig opplæring i etikk og menneskerettigheter.  En offiser som gir ordre i strid med de gjeldende etiske retningslinjer, eller en soldat som gjør noe i strid med disse reglene blir stilt for retten og straffes i henhold til den israelske loven.

 

Det er forbudt for israelske soldater å angripe sivile mål med mindre disse er en del av en militær installasjon, deltar i militær aktivitet eller brukes av militærpersonell.    Palestinere i Gaza som deltar i terroraktiviteter, uansett om de kler seg i sivile klær, betraktes som militære og kan angripes i en krigssituasjon. Bygninger som brukes til planlegging av terrorangrep, trening av terrorister og produksjon og lagring av bomber og raketter, betraktes også som militære mål i samsvar med definisjonen i Genevekonvensjonen.

En del sivile blir drept eller skadet når de befinner seg i nærheten av militære mål eller ved uhell, men Israel gjør alt de kan for å hindre slike skader.  Tiltak som Israel gjør er bl.a.: opplæring av soldatene, bruk av presise våpen og gi advarsel til sivile på forhånd om områder som skal angripes.  Det er ingen land eller militærorganisasjon i verden som noen gang før har tatt hensyn til sivilbefolkning under en militærkonflikt, slik som Israel gjør i Gaza og har gjort før i tidligere konflikter.  Ikke en gang Norge og deres allierte i Afghanistan eller i Libya har tatt slike forholdsregler for å beskytte sivilbefolkningen.

Palestinere er ikke en uskyldig part i en konflikt.  De har faktisk startet den siste konfrontasjonen og driver med en dobbel krigsforbrytelse: de retter sine angrep mot sivil mål i Israel, og de bruker sin egen sivilbefolkning som menneskelige skjold.

 Jeg forstår at du, Erna Solberg, ikke er ekspert på det som skjer i Midtøsten, men fra en statsminister forventer jeg litt mer seriøse og faktarelaterte uttalelser.

Reklamer

6 kommentar to “Åpent brev til statsministeren”

 1. Rune - Røyken said

  Alle som setter seg minimalt inn i situasjonen, og ikke bare hører på media som elsker konflikt, vet hva som skjer.
  Når Israel går inn og selvfølgelig må sprenge utskytningsramper som blir brukt mot dem i månedsvis, kommer bl.a. sensasjonslystne, Israelfiendtlige Nrk fotografer og zoomer inn på eksplosjonene så de skal se ekstra store ut.
  Palestinerne som selv har plassert rampene der, og fått flygeblader om at de kommer og sprenger, må jo holde ungene unna stedene. Så enkelt er det.

 2. Barnefjern said

  Les det åpne brevet til Erna Solberg
  http://barnefjern.blogg.no/1441106925_kjre_erna.html#comment

 3. EA said

  Jeg må steppe litt inn her dessverre for denne bloggen ble for dum.

  Forklar hvorfor IDF da skyter barn på en strand og hensikten med dette? Gjemte det seg en «terrorist» under sanden da eller?

  Det er jo åpenbart en ensidig blogg dette. Du er ikke bedre enn de son kritiseres nå for å stå på palestinernes side.

  SØK på Professor Norman Finkelstein. Han kan belyse konflikten litt nærmere for deg. Han er til og med jøde sånn at du slipper å misstenke han for å lyve. Hadde vel vært verre hvis han var fra palestina.

  • Tarud said

   EA. Jeg gjør mitt beste for å basere det jeg skriver på kjent FAKTA. Empiriske- og vitenskaplige FAKTA kan karakteriseres som «ensidig», og slik sett kan også denne bloggen karakteriseres som ensidig. Tolkning at FAKTA kan variere, og du kan godt mene at FAKTA som jeg presenterer er «dum». Dette viser mer om din kunnskap og holdning enn FAKTA som presenteres i denne bloggen. Finkelsten har uttrykt i mange år sine anti-israelske meninger, og kan ikke betraktes som en seriøs autoritet for konflikten mellom staten Israel og sine arabiske naboer. Det at han er en jøde har ingenting med saken å gjøre.

   Israel angriper ikke sivile mål iht. definisjonene i Geneve konvensjonene. De fire palestinske tenåringer som ble drept på stranda i Gaza sprang fra en bygning som var brukt av Hamas. Dermed var det naturlig å tenke at disse var en del av terrororganisasjonen. Det er ingen annet land i verdenshistorie som har tatt mer hensyn til sivilbefolkning i krigssone enn Israel. Likevel er det uunngåelig at også sivile blir drept når de befinner seg i nærheten at militære mål.

 4. Anonym said

  Takk Tarud !
  Tilsluttes 100%.
  – Jeg har i løpet av natten sittet oppe og lest Aftenposten`s vinkling med bl.a. en 6 punkters «forklaring» av bakgrunnen for konflikten, – ikke ett eneste var i samsvar med sannhet.
  – Jeg har lest to innlegg i FVN med uttalelser av Utgård og Henriksen, – de er ikke i berøring med sannhet. Her er det Israel som driver alt fra vondt til verre og som skal hevne seg mest mulig for å avskrekke.
  – Jeg har også gått igjennom NRK`s dekning som er verre og dårligere enn de aller verste.

  Det finnes ingen analyser om hvorfor konflikten består, – ingen analyser over hva som driver den palestinske fraksjonen med Hamas, – Israel er syndebukk, – Hamas klandres ikke. Det er Israel som bryter folkeretten fordi de må få slutt på tusentalls raketter etter at Gaza ble gjort jøderent, – som forstadiet for OIC og arabiske lands mål om hindre jødisk besmittelse av arab-peninsula.

  Våre politikere vasser således i skyld fordi de har finansiert en giftig presse i flere ti-talls år.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s