Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

FNs Mennesterettighetsråds paradokset

Posted by Tarud den 27.09.2014

FNs menneskerettighetersråds paradokset

TV2s reportasjen om FNs menneskerettighetersråd

Mens mange land i Afrika, Asia og Sør-Amerika systematisk bryter sine borgeres menneskerettigheter, er FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) sykelig opptatt av staten Israel.  Til tross for rådets definerte mål om å «promotere og beskytte menneskerettigheter i verden», viser historien at rådet ignorerer systematisk de fleste brudd på menneskerettigheter i verden, og istedenfor fokuserer det på små brudd eller falske anklager mot staten Israel.

UNHRC har 47 medlemstater som velges for perioder på tre år slik at cirka en tredjedel er på valg hvert år.  De fleste medlemmene representerer land som systematisk bryter menneskerettighetene til sine borgere.  Blant de nåværende medlemmer er: Kongo, Botswana, Kuwait, Etiopia, Sierra Leone, Kazakhstan, Pakistan, De forente arabiske emirater, Venezuela, Namibia, Algerie, Saudi-Arabia, Vietnam, Russland og Sør Afrika.  Tidligere var land som gjorde seg skyldig i store brudd på menneskerettigheter som Iran, Libya, Kina og Qatar, også medlemmer av rådet.

Siden opprettelsen i 2006 har UNHRC vedtatt 103 resolusjoner. 56 av disse er rettet mot, eller kritiserer staten Israel. Gang på gang demonstrerer Menneskerettighetsrådet at organet er en parodi på det som vi oppfatter som menneskerettigheter.  Rådet er stort sett politisk motivert, der medlemslandene er opptatt av å beskytte sine egne interesser ved hjelp av politiske spill og allianser.  Brudd på menneskerettigheter står som regel ikke i sentrum av dette spillet.  Det er som regel bare når det er jøder som blir beskyldt for slike brudd, at rådet samler og vedtar resolusjoner.  Ca. halvparten av resolusjonene handler om kun ett av de 194 FN- medlemslandene.  Sammenlignet med andre land i verden er Israel et godt fungerende demokrati, der borgerne nyter større friheter og har flere rettigheter enn mennesker i de fleste andre land.

UNHRC ignorerer systematisk blodige konflikter som har resultert i drap på millioner av mennesker.  Blant andre i følgende land: Sudan, Somalia, Sri Lanka, Libanon, Libya, Syria, Afghanistan, Tsjetsjenia, Angola, Colombia, Kongo, Etiopia, Georgia, Irak, Kashmir, Liberia, Uganda, Vest-Sahara, Tsjad, Nigeria, Nepal, Kurdistan og Kosovo.  Menneskerettighetsrådet ignorerer også systematisk diskriminering og alvorlige brudd på menneskerettigheter i Kina, Nord-Korea og i de fleste arabiske land, samt omfattende terrorvirksomhet av palestinske og terrororganisasjoner.

Ved siste krig mellom Israel og terrororganisasjonene i Gaza har UNHRC med 29 mot 1 stemme vedtatt en resolusjon som fordømmer Israel for «internasjonal kriminalitet» i de «palestinske okkuperte områder».  Resolusjonen ber også for etablering av en granskingskommisjon for å undersøke brudd på menneskerettigheter og krigsforbrytelser i Gaza i forbindelse med den israelske militæroperasjonen.  Resultat av «undersøkelsen» er mer eller mindre gitt på forhånd.  Den kommer til å ligne Goldstone-rapporten fra 2009.  Den sør-afrikanske dommeren Richard Goldstone tok etter hvert avstand fra egen rapport.

De 3360 rakettene som ble skutt av Hamas mot israelske sivile sist sommer er ikke nevnt i resolusjonen til UNHRC, til tross for at til og med den palestinske representanten på UNHRC, Ibrahim Khraishi, innrømte i et intervju at «hver av disse rakettene var en «kriminalitet mot menneskeheten, fordi de ble rettet mot sivile mål«.  Resolusjonen nevner heller ikke den utbredte bruk av levende mennesker som skjold, av Hamas og Islamsk Jihad, til tross for at også dette er et klart brudd på krigsreglene.  Hamas talsmann, Sami Abu Zuhri, innrømte at plassering av sivile mennesker på bygninger, som var militæremål, var effektivt og at «Hamas oppfordrer vårt folk til å følge denne prosedyren».

debatten i Menneskerettighetsrådet har flere land fordømt Israel for brudd på menneskerettigheter.  Blant dem var land som krenker rettighetene til egne borgere, som Egypt, Iran, Saudi-Arabia, Cuba og Irak.  Men også det norske flyktningrådet og andre organisasjoner kritiserte Israel.  Tidligere har Norge stemt på flere anti-israelske resolusjoner.  Blant dem resolusjonen om granskning av de jødiske bosetninger i Judea og Samaria.

Men det er ikke bare FNs menneskerettighetsråd som er opptatt av å vedta anti-israelske vedtak.  Flertallet av FNs medlemsland stemmer ofte for anti-israelske resolusjoner.  Både FNs generalforsamling og andre FN-organer vil gjerne vedta hva som helst, så lenge det er vedtak som er rettet mot den jødiske staten.  Denne strategien brukes av mange land for å få oppmerksomheten vek fra egne brudd på menneskerettighetene.

Reklamer

2 kommentar to “FNs Mennesterettighetsråds paradokset”

  1. synopsisolsen said

    Denne artikel er et godt supplement til dit indlæg. Masser af gode fakta og afsløring af det enorme hykleri i FN vedr. Israel. http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2014/09/slynglerne-i-fn-br-smides-ud-hurtigt.html

  2. […] FNs Mennesterettighetsråds paradoks. […]

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s