Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Støtter alle «Israel-venner» Israel?

Posted by Tarud den 03.07.2017

Det finnes flere små organisasjoner av jøder og/eller israelere som betrakter seg selv som menneskerettighetsaktivister og støtter palestinere i deres kamp mot Israel.  Menneskerettigheter i denne sammenhengen gjelder naturligvis kun til palestinere og ikke til jøder. Leftwing-groups

Noen av disse organisasjoner er: Betzelem, Shovrim-Shtika, Adalah , Machsom Watch, Ometz LeSarev, Gush-Shalom, Zochrot, Yesh-Gvul, Peace Now, Yesh-Din og flere andre.

De fleste av aktivistene i disse gruppene hevder at de støtter ikke utslettelsen av staten Israel og mener at også jøder har rett til å bo i landet.  Disse gruppene har ofte kontakt med moderate palestinere som sier at de kan tenke seg å ha jøder som naboer.

I Norge er det en del grupper, organisasjoner og individer som støtter disse organisasjonene og ideologien.  Enkelte gjør det fordi de virkelig tror at dette er riktig veien til fred, mens andre gjør det som et taktisk spill for å fortsette kampen for utslettelsen av den jødiske staten.  De fleste av disse aktivister støtter også boikott av Israel «for Israels sin egen beste».

Disse gruppene begrunne ofte sin støtte til palestinere med en rekke argumenter, ofte vikarierende, som handler hovedsakelig om det de betrakter som «menneskerettigheter».   En nærmere undersøkelse av disse argumenter/påstander viser at disse er en kombinasjon av løgner og virkelig situasjoner som blir tatt ut av sammenheng.  En manipulasjon som gir det motsatte inntrykk av det som er den virkelig situasjonen.

 1. Palestinere er fredelige mennesker og ønsker å leve i fred. Det er kun «okkupasjonen» som hindrer dette.

  – Historien i de siste 100 årene viser at arabere som i dag blir betraktet som palestinere er ikke noe fredelige mennesker.  Palestinere er arabere som følger den voldelig arabisk-muslimsk kultur og tradisjon.  Flere kriger og tusenvis av terrorangrep mot sine jødiske naboer er et bevis på det.  Anti-jødisk vold og terroren startet lenge før staten Israel ble dannet og lenge før det var noen «okkupasjon» på Vestbredden.  Israel har trukket ut alle jøder som bodde i Gaza i 2005 og gazanere har siden da full kontroll over området.  På Vestbredden lever de alle fleste palestinere i en egen autonomi under egen kontroll i områder A og B, iht. Oslo avtalen.


 2. Palestinere har lidd så mye at de «fortjener» å ha «fred». Og det er Israel som er ansvarlig for denne tilstanden og har derfor ansvaret for å forbedre den.

  – Lidelser er ingen indikasjon eller bevis på hvem som har rett i en konflikt. Mesteparten av lidelsene som palestinere ble utsatt for, ble foårsaket av dem selv eller deres arabiske brødre.  Under israelsk styre har arabere fått et betydelig bedre liv og deres «lidelser» er kraftig overdrevet.


 3. Palestinere lever i en «forferdelig» situasjon som er mye verre enn det som er vanlig i Vesten.

  – Gaza og Vestbredden befinner i Asia og det er ingen grunn til en slik sammenligning. Undersøkelser viser at levestandard til de fleste palestinere er på europeisk nivå og er bedre enn det de fleste arabere har.  Palestinere har også bedre levekår enn de alle fleste mennesker i verden.


 4. Det er urimelig at palestinere skal ha begrensninger på å bevege seg på Vestbredden og inn til Israel. Bevegelsesfrihet er et menneskerettighet.

  – Bevegelsesfrihet betyr ikke at folk kan bevege seg overalt og dette er heler ikke en naturlig menneskerettighet. I Norge, som i de fleste andre land i verden, er det forskjellige begrensninger på hvor man kan bevege seg. Enkelte områder er sparret for allmenhet (for eksempel militært område) eller trafikken er kontrollert og begrenset.   Grenseoverganger er kontrollert i de fleste land i verden og mennesker uten de nødvendige tillatelse får ikke komme inn.  Israel praktiserer samme regler og det er ingen grunn for at palestinere skal få et «fri pass».  De fleste begrensninger av trafikken på Vestbredden har en sikkerhetsbegrunnelse og går også utover jøder som ferdes der.


 5. Palestinere er diskriminert av Israel og har ikke samme rettigheter som israelere.

  – Palestina-arabere som bor i Israel er israelske statsborgere og har de samme rettigheter som sine jødiske medborgere. Gazanere i Gazastripen og arabere som bor på Vestbredden bor ikke i Israel og er ikke israelske statsborgere.  De har ikke samme plikter og det ingen grunn for at de skal få samme rettigheter som israelerne.  Også egyptere og libanesere har ikke samme rettigheter som israelere.  Gazanere i Gaza lever i et eget område under myndigheter av Hamas og de fleste arabere på Vestbredden lever under de Palestinske Myndigheter (PA).  Disse myndighetene bestemmer pliktene og rettighetene til sine arabiske-palestinske borgere.


 6. Israels forsvaret (IDF) bryter regelmessig menneskerettighetene til palestinere.

  – Palestinske terrorister blir behandlet av IDF slik som terrorister blir behandlet i de fleste andre land i verden.  IDF tar faktisk MER hensyn til menneskerettigheter enn det andre militære styrker i resten av verden gjør i tilsvarende situasjoner.  Når en stor del av det palestinske samfunnet støtter terroristene er det ikke unaturlig at anti-terror tiltak vil også gå utover en del uskyldige mennesker.  At uskyldige blir rammet er uheldig, men ansvaret ligger hos palestinere selv og ikke IDF.


 7. Det er et menneskerettighet for palestinere å kunne «returnere» til sine hjem i Israel.

  – Det er ikke en slik automatisk «rett» i folkeretten, og et slikt krav ble ikke praktisert i de fleste konflikter i verden og for de fleste flyktninggrupper i historien. Det mest vanlig er at ved langtids konflikter bosetter seg flyktningene i nabolandene.  Uansett, 69 år etter krigen, med en gjennomsnitt levealder på 70 år, er det ikke mange av de arabiske flyktninger fra 1948 som lever ennå.  De få tusener som lever ennå har fast bosted og kan ikke lenger betraktes som flyktninger.


 8. Jødisk bosetninger på Vestbredden er ulovlig og er hoved hinder for «fred».

  – Arabere/palestinere nektet å ha fred med Israel også før 1967 og før det var noen som helst «bosetninger» på vestbredden.  Iht. folkeretten som består hovedsakelig av vedtaket til Folkeforbundet fra 1922, Oslo-avtalen fra 1993 og fredsavtalen med Jordan fra 1994, har jøder rett til å bo på Judea og Samaria (Vestbredden).

  Enkelte små bosetninger som blir satt i nærheten av store palestinske befolkningssentre kan virke provoserende, men også disse er ikke hoved hinder for fred.


 9. Dannelse av en ny palestinsk (arabisk-muslimsk) stat er helt nødvendig for å oppnå «fred».

  – Palestinere/arabere har hatt flere ganger tidligere i de siste 100 årene muligheter til å danne seg en egen stat i Syria-Palestina-området.

  De har avvist en slik mulighet alle gangene:

  1920: San Remo konferansen – avvist.

  1922: Folkeforbundet vedtak – avvist.

  1937: Peel kommisjon forslag – avvist.

  1947: FNs forslaget – avvist.

  1948: Israel strekker sine hender for fred – avvist.

  1967: Israel strekker sine hender for fred – avvist.

  1978: Begin-Saadat fredsforslaget – avvist.

  1995: Oslo-avtalen  – motarbeidet.

  2000: Camp David fredsforslag – avvist.

  2005:  Israel fredsinitiativ – avvist.

  2008: Olmart/Bush fredsforslag – avvist.

  2009-2013: Netanyahus invitasjon til fredsforhandling – avvist.

  En selvstendig stat er ikke noe forutsetning for å ha en ekte fred.  Det er mange stater som er involvert i krig, og det er mange folkegrupper som lever fredelig uten å ha en egen stat.


 10. Palestinere greier ikke selv rydde opp.  Vi må hjelpe dem for at de skal få sine rettigheter.

  – Denne rasistiske holdning tilsier at palestinere er ikke fullverdig mennesker og må behandles som dyr eller små barn som ikke har ansvar for det de gjør.  Den beste hjelpen palestinere kan få er å behandle dem som vi behandler andre voksne mennesker.  Dette inkluderer også et fullt ansvar for det de gjør.

  Hoved hinder for en ekte fred er jødehat i det palestinske samfunnet og manglende aksept for at jøder har også rett til å leve i dette landet.

Reklamer

Én kommentar to “Støtter alle «Israel-venner» Israel?”

 1. Anonym said

  Takk for denne analysen, som er helt i samsvar med virkeligheten. Dette må komme ut, Israel-venner, Israel-hatere., det nytter ikke å benekte disse fakta. Dette er Sannheten med stor S.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s