Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

Var det en grense mellom Israel og «Palestina» i 1967?

Posted by Tarud den 01.01.2018

Palestinere krever, og mesteparten av verden er enig med dem, at Israel må «trekke seg tilbake» til «1967-grensen» for å oppnå fred.   Kravet innebærer en antagelse om at en arabisk stat som heter «Palestina» eksisterte før 1967 med grenser som inkluderer helle Vestbredden (Judea og Samaria), Gaza og en del av Jerusalem.

Men hva viser de historiske fakta og internasjonal retten om dette?

 1. Judea og Samaria har vært kjerneområde til det jødiske folket i over 3000 år.

 2. Før 1918 var området en del at den Ottomansk (tyrkisk) riket.

 3. I 1922 fikk Storbritannia internasjonal myndighet (mandat) til å kontrollere dette området. En av forutsetninger for dette mandat var etablering av et «jødisk nasjonalhjem» i helle mandatområdet inkludert Vestbredden og Jerusalem.

 4. I løpet av krigen i 1948 har Jordan (ulovlig) okkupert Vestbredden og en del av Jerusalem. På våpenhvileavtalen mellom Israel og Jordan står det følgende: «Det er også anerkjent at ingen bestemmelse i denne avtalen endrer rettighetene, krav og stillingene til noen av partene i den endelige fredelige løsning på Palestina-spørsmålet, bestemmelsene i denne avtalen er diktert utelukkende av militære hensyn». Den «grønne linjen» mellom de israelske og de jordanske styrkene etter krigen, var KUN en midlertidig våpenhvilelinje, og ikke en grense mellom stater.

 5. I de 19 årene før 1967 var Vestbredden kontrollert av Jordan, de arabiske innbyggere der fikk jordansk statsborgerskap og det var ingen krav om en egen stat i området.

 6. FNs Resolution 242 fra 1967 sier følgende:
  1. Tilbaketrekking av israelske væpnede styrker fra territorier okkupert i den siste konflikten.
  2.  Avslutning av alle krav eller krigstilstand og respekt for, og anerkjennelse av hver stats suverenitet, territoriale integritet og politiske uavhengighet i området og deres rett til å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser fri for trusler eller voldshandlinger .
  Resolusjonen refererer KUN til suverene stater og det var ingen suveren stat med navn «Palestina» i dette område i 1967.
  Israel har innfridd kravet i punkt 1 ved å gi tilbake helle Sinai området til Egypt, etter fredsavtalen i 1979, trakk seg ut av helle Gaza området i 2005 og overført kontrollen på en stor del av Vestbredden til de arabiske innbyggere der etter Oslo-avtalen.
  Arabere på sin side har ikke oppfylt kravene i punkt 2 i FNs resolusjonen.  De fortsetter med terror mot staten Israel, og nekter den kravet om «å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser fri for trusler eller voldshandlinger».

 7. Iht. Oslo-avtalen fra 1993 har Israel rett til en full kontroll på område C og sikkerhetskontroll på område B.   Avtalen nevner ikke en arabisk/palestinsk stat med navn «Palestina».

 8. I fredsavtalen mellom Israel og Jordan fra 1994 trakk Jordan alle sine krav om suverenitet på Vestbredden og er enig om en felles grense med Israel langs Jordan elven. Ingen stat med navn «Palestina» er nevnt i avtalen.

 9. Kravet om etablering av ny arabisk stat («Palestina») på Vestbredden (og Gaza) ble stilt kun etter 1967.

Konklusjon:

 • Det har aldri eksistert noe «1967-grense» på Vestbredden.

 • 1949 våpenhvilelinjen var mellom staten Israel og staten Jordan, ikke «Palestina».

 • Jøder har en lang historisk tilknytning til Judea og Samaria, og det har aldri eksistert en annen selvstendig stat der.

 • I henhold til Internasjonal rett har jøder lov til å bosette seg i Judea og Samaria.  Dette betyr ikke nødvendigvis at palestinere ikke kan ha en egen autonomi eller stat der, hvis dette er avtalt med Israel.

 • Kravet og den etablert «sannhet» om «1967-grensen» er basert på en løgn og stemmer ikke med de historiske fakta og Folkeretten.

Én kommentar to “Var det en grense mellom Israel og «Palestina» i 1967?”

 1. Trygve Eide said

  Dette ble jeg glad for å lese. Her har du verifert alle påstander fra begge sider, samt minnet FN på hva de har «godkjent». Veldig oppklarende og god artikkel.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s