Taruds Blogg

Israel, Norge og palestinere – إسرائيل والنرويج والفلسطينيين – ישראל, נורבגיה והפלסטינים – Israel, Norway and the palestinians

UNRWA

Posted by Tarud den 25.01.2018

31. januar 2018 skal Norges utenriksministeren lede et ekstraordinært møte av «giverlandgruppen» (AHLC).   Det er mye som tyder på at Norge vil anmode de andre land i gruppen til å fortsette med finansiering av UNRWA.  Dette vil være en alvorlig feil som vil gjøre det vanskeligere for palestinere å innstille seg på en fredelige løsning til konflikten.

Landene som deltar i denne gruppen finansierer det meste av de offentlige virksomheter til palestinere på Vestbredden (Judea og Samaria) og Gaza.  Bidragene inkluderer også finansiering av FNs organet som heter UNRWA, og som i tillegg til Vestbredden og Gaza er aktiv også i Syria, Libanon, Jordan og andre land.  Årsaken til dette hastemøte er at USA har frosset en del av sitt bidrag til UNRWA.

Etter Oslo-avtalen i 1993 har støtten til palestinere vært en prestisjeprosjekt og en av stabbesteinene i norsk utenrikspolitikk.  Denne politikken tok ikke hensyn til utviklingen og virkeligheten som gjelder konflikten mellom Israel og arabere/palestinere.  Etter mange år med ensidig og misvisende informasjon i norske media, kan det virke helt naturlig, for mange at Norge, sammen med andre land, vil fortsette og kanskje øke sitt bidrag til UNRWA.   En slik støtte ignorerer faktumet at UNRWA selv har utviklet seg til å være en hoved hindring på veien til en fredelig avslutting av konflikten.

Fra å være en liten hjelpeorganisasjon som hjelp en relativ liten gruppe av flyktninger for 69 år siden, har UNRWA vokst opp til å være et gigantisk monster. Et monster som slukker milliarder av bistands kroner hvert år og bidrar til oppildning av hat og vold, og opprettholder konflikten.

Virkeligheten som er beskrevet her kan virke overraskende, kanskje til og med sjokkerende, for de som kjenner ikke konflikten og UNRWA virksomhet i detaljer. Men alle er velkommen til å sjekke fakta og detaljene som er beskrevet her.

Her er flere grunn for at Norge, Istedenfor å fortsette som før, bør Norge redusere sitt bidrag til UNRWA og jobbe for å nedlegge denne organisasjonen:

 1. UNRWA ble stiftet i 1949 for å hjelpe de halv million arabiske-palestinske flyktninger etter krigen i 1948. Gjennomsnitt levealder til arabere i området opp til 1990 årene var 70 år. 70 år etter krigen, har de alle fleste av disse flyktninger allerede dødd av alderdom. De få tusener som lever ennå har en fast bolig og oppholdstillatelse eller statsborgerskap i landene de bor i, dermed kan de ikke bli betraktet som flyktninger lenge. Med andre ord, det finnes ingen «palestinske flyktninger» i dag, og nesten alle de som bruker UNRWAs tjenester har aldri flyktet fra noen sted! UNRWA har ingen grunn til å eksistere!

 2. UNRWA er den eneste organisasjon i verdenshistorie som ble opprettet for KUN en gruppe flyktninger, og som fortsette å eksistere lang etter at de som flyktet sluttet med å være flyktninger.

  – Ingen har opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 12 millioner tyskere som flyktet i løpet og etter andre verdenskrig.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 14 million mennesker som har flyktet etter konflikten mellom Pakistan og India i 1947.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 850 000 jøder som flyktet fra arabiske land i femti og seksti årene.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 6,3 millioner afghanere som flyktet fra krigen i 1979 og etterpå.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 5,7 millioner som flyktet fra Mosambik fra 1976 til 1992.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 12 millioner flyktninger fra Syria.

  – FN har ikke opprettet en egen hjelpeorganisasjon til de 600 000 rohingyaene som flyktet fra Myanmar i det siste året.

  Så hvorfor er det KUN palestinere som skal ha en dedikert egen hjelpeorganisasjon til evig tid? Hvorfor kan ikke UNHCR, som hjelper alle de andre (ekte) flyktninger i verden hjelpe også palestinere?

 3. UNRWA har 677 skoler i flere land. I disse skoler får en halv million arabiske barn en opplæring i jødehat. Denne opplæringen er godt dokumentert i Palestinske skolebøker.

 4. En av kjerneverdiene som UNRWA baserer alle sin aktivitet på er «retten til å vende tilbake«. Dette betyr at organisasjonen lærer og oppmuntrer alle de som får bistand fra organisasjonen (6 millioner) og andre arabere som betrakter seg selv som «palestinske flyktninger», at de har rett til å flytte inn og bosette seg i Israel. Arabisk flertall i landet vil bety at jødene som bor der idag vil bli tvunget til å flykt, og dette vil bli slutten på den jødiske staten.

 5. UNRWA har et budsjett for 2018 på 2137 millioner dollar (ca. 18 milliarder kr) og 30900 ansatte. Disse resursene er helt uproporsjonert i forhold til den internasjonal bistanden som brukes på 65 millioner flyktninger og andre fattige mennesker i verden. Palestinere selv betaler nesten ingenting av dette.

 6. Mange av arabere som bruker UNRWAs tjenestene har en europeisk levestandard. De andre UNRWA brukere lever også bedre enn en milliard fattige mennesker i verden. Hvorfor skal norske skattebetalere betale for denne privilegerte gruppen?

 7. Ved hjelp av UNRWA har palestinere i 70 år lært seg å leve som parasitter og har utviklet internasjonal tigging til en kunst. «Givergruppen» (AHLC) som Norge leder er et eksempel på dette. Palestinere unngår å utvikle en økonomi som kan støtte befolkningen, og ble vant til å leve av utenlandsbistand. Er det riktig at vi i Norge (og andre land) skal fortsette å støtte en slik levestil?

 8. UNRWA gjør ingen innsats med å føre palestinere på veien til fred. Tvert imot, organisasjonen glorifiserer den palestinsk terroren mot Israel, og i flere tilfeller har et direkte samarbeid med terrororganisasjoner.

 9. UNRWA, via sitt skolesystem, bidrar til den palestinsk  anstrengelse for omskriving av historien, bl.a. med falske fremstilling som:
  –  Jøder har ikke noe tilknytning til landet.
  –  Tusenvis av år lang historie til det «palestinske folket» og nasjonen.
  –  Jødeutryddelsen under andre verdenskrig som en myte.
  –  Sionisme som en Europeisk kolonialistisk utspill for å få kontroll over området.

 10. UNRWA hindrer palestinere med å utvikle et eget skolesystem og en egen økonomi i områder der organisasjonen opererer. Ja, det finnes en del fattige palestinere, og forhold i Gaza er ikke tilfredsstillende. Men dette er ikke en grunn til å fortsette å finansiere en organisasjon som hindrer utvikling til disse mennesker. Hvorfor kan de ikke få hjelp, og særlig hjelp til selvhjelp, slik som andre grupper av fattige mennesker i verden får?

Det palestinske samfunnet er helt avhengig i dag av en omfattende internasjonal bistand, og palestinere og deres tilhengere er bekymret for konsekvensene hvis UNRWA blir lagt ned.  Et hvert samfunn som ønsker et bedre liv til sine medlemmer ville ha anstrengte seg for å stå på egne bein.   Utvikling av økonomien, skolesystem, rettssystemet og sikkerhet er viktige for et samfunn som ønsker å leve i fred.   Faktumet at palestinere (mis)bruker mye av sine ressurser og den internasjonal bistanden i kampen mot Israel, betyr ikke at Norge og andre land må fortsette å samarbeide om dette destruktive spillet.

Virkeligheten angående UNRWAs natur og virksomheten kan være ukjent for mange.  Likevel viser disse argumenter, som kan lett bekreftes av pålitelige kilder, at gradvis reduksjon i bistanden til UNRWA og nedlegging av organisasjonen er HELT nødvendig om vi ønske å fremme mulighet for fred og slutt på konflikten mellom Israel og palestinere.

 

Reklamer

2 kommentar to “UNRWA”

 1. Inger Sethre said

  Bare i Norge har UNRWA et tredvetalls ansatte.

Skriv en kommentar her

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: